Chicago Style Pizza…od priče do recepta

Ova Deep Dish Pizza posebna je vrsta koja se, prema legendi, počela peći u pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine, a mi smo je u varijanti prilagođenoj kućnim uvjetima pripremali na radionicama za ljubitelju kuhanja četvrtkom. Radi se u dubljoj okrugloj posudi te ima dvostruki sloj tijesta, vrlo je izdašna umaka od rajčice, puna je sira i dodataka. Što se tiče tih punjenja, u klasičnoj CHICAGO STYLE pizzi slojevi se nižu obrnutim redoslijedom, pa je sir na dnu, mesni i povrtni dodaci u sredini, a umak od rajčice stavlja se na vrh. Na taj se način sprječava siru da zagori, posebice jer je ova vrsta deblje pizze koja se duže peče. Umak od rajčice u SAD-u bude obično gusti i nekuhani sloj zdrobljenih rajčica, a zna se dodati i malo parmezana.

Mak Jovanović/www.gastrobajter.com

RECEPT: Chicago Style Pizza

Sastojci 4-6 porcija:

500 g glatkog brašna

35 g kukuruznog brašna

1o g soli

14 g suhog kvasca (dvije kesice)

30 g maslinovog ulja

60 g masla

25 g suncokretovog ulja

oko 250 g vode

nadjev:

200 g salama pikant ili kobasice

400 g sir mozzarella ili gauda

350 g šalša

Priprema:

Prvo pomiješamo sve suhe sastojke za tim u veliku posudu ulijemo sve tekuće sastojke.

Postepeno dodajemo suhe sastojke u zdjelu s tekućim sastojcima. Polako kuhačom miješamo i dodajemo malo po malo brašna dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Dobivenu smjesu izvadimo iz posude i zatim na pobrašnjenoj podlozi oko desetak minuta izmijesimo tijesto.

Tijesto vratimo u zdjelu te je pokrijemo vlažnom krpom i ostavimo da se odmori jedno 45- 60 minuta. Kad je tijesto naraslo izvadimo dublju posudu za pizzu te tijesto stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 220° oko desetak minuta. Tako dobivenu „Košaru od tijesta“ napunimo

nadjevom. Nadjev slažemo tako da prvo stavljamo sir, kobasice, salamu ili povrće te na kraju sve prelijemo šalšom ili pelatima. Vratimo pizzu u pećnicu na 220° i pečemo 20 do 30 min. Kad je pizza gotova izvadimo je iz pećnice i ostavimo da se ohladi par minuta.

 

Scroll to Top