Čileanka u potrazi za korijenima i slatkim okusima domovine svojih predaka stigla u ŠKMER

Ovih dana gošća ŠKMER-ove Kuharske akademije bila je Dahara Dragicevic Leiva, Čileanka s bračkim korijenima. Suvlasnica je slastičarnice “Cakery” u Santiago de Chileu, a po prvi put stigla je u Hrvatsku pronaći zapise o svojoj otočkoj obitelji, ali i naučiti se raditi slastice cijele Hrvatske pod vodstvom chefa Željka Nevena Bremeca. Dragicevic Leiva slastičarstvu se učila u Pacific Institute of Culinary Arts, a namjera joj je uskoro ponuditi slatke delicije iz svih dijelova Hrvatske u svojoj slastičarnici za iseljene Hrvate i njihove potomke u Santiagu.

“Presretna sam i ostvarujem svoj davni san što sam ovdje. Naime, ovo mi je prvi dolazak u Hrvatsku, odnosno uopće u Europu. Osim što sam našla stare zapise o svom ocu i djedu na Braču, vrlo sam uzbuđena jer u vašoj udruzi imam prilike naučiti kako se pripremaju recepture iz zemlje mojih predaka koje ćemo nuditi u svoj slastičarnici. To je značajno za hrvatsku zajednicu u Čileu kako bi mogli okusiti izvorne slatke delicije iz stare domovine” – ispričala je Dahara Dragicevic Leiva tijekom individualne obuke u ŠKMER-u.

 

Po povratku kući čeka je puno posla. Naime, 18. rujna obilježava se Dan neovisnosti u Čileu, a tada se tradicionalno u njezinoj slastičarni spremaju biskviti s punjenima alfajores nalik macaronsima, torta hojarasca, ali i druge nacionalne delicije po kojima je Čile nadaleko poznat u Latinskoj Americi.

“Danas s Daharom radim poznate dalmatinske torte kao što su imotska, makarana i splitska. Također, spremamo rožatu, međimursku gibanicu i još neke stvari karakteristične za druge krajeve Hrvatske- Dakle, nastojim joj približiti i slastice iz kontinentalne Hrvatske kako bi Dahara, oko koje je velika zajednica Hrvata u Čileu, a nisu svi iz Dalmacije, došli na svoje. Koristimo puno citrusa, likere, bademe, suhe smokve, orahe, sve ono što potječe iz našeg podneblja i čine ova slastice posebnima” – ispričao je Željko Neven Bremec.

Mak Jovanović

http://gastrobajter.com

 

 

Scroll to Top