Dioklecijanova gastro avantura Luke i prijatelja u ŠKMER-u

Treća sezona serijala Luka i prijatelji odnedavno se ponovo emitira na HRT-u. U potrazi za pričama Luka Bulić s ekipom stigao je u Split, a put ga je odveo i do Kuharske akademije Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Kako su tema emisije koju je Luka snimao po Splitu bila Dioklecijanova vremena, chef Željko Neven Bremec (predsjednik ŠKMER-a) zavirio je u staru kuharicu rimskog gurmana Apicija i odlučio pripraviti antičko i zdravo jelo od namirnica koje su i tada bile na cijeni. Dakako, uključili su se i novi Lukini prijatelji iz Splita, ekipa školaraca s dječjih kuharskih radionica.

“Sudjelovali su i sudionici našeg programa “Želim jesti zdravo” kojeg ove godine ŠKMER provodi uz potporu Grada Splita, pa će zahvaljujući tome “Želim jesti zdravo” provesti se u svim osnovnim školama grada. Eto, tako je i Luka u potrazi za Dioklecijanovim jelima pronašao svoje nove male prijatelje koji sudjeluju u našem projektu kojim se promovira zdrava prehrana i korištenje autohtonih namirnica” – kazala je Alma Harašić Bremec, voditeljica Kuharske akademije ŠKMER-a.

Luka nam je otkrio kao i sam doma sve više kuha, a najbolje mu ide juha od rajčica s griz noklicama koje sprema za svoje dvije kćerkice između snimanja serijala za televiziju te rada na emisiji “Što veliki misle mali govore” zagrebačkog radija Antena u kojoj Bulić o aktualnim temama razgovara s mališanima iz vrtića.

“Treća sezona serijala Luka i prijatelji naveliko se snima, a počelo je i prikazivanje. Već smo stigli smo odraditi 80 tema koje se prikazuju u 25 minutnim emisijama nedjelom na 2. programu. Ovaj tjedan boravili smo četiri dana u Dalmaciji od koji smo dva dana odvojili za slapove Krke, a dva dana da obradimo temu Dioklecijanovog Splita. Obišli smo palaču s djecom, vidjeli legionare, ispaljivali strijele iz luka, te dakako, kuhali kako bi vidjeli što su to zapravo Stari Rimljani jeli” – kazao je Luka.

Bremec s Bulićem napravio je jelo od graška, slanutka i kuhanih jaja, a sve to začinio maslinovim uljem i dodacima koje imamo i danas. Guljenje jaja, sjeckanje luka i češnjaka, kao i dodavanje začina pripalo je mladim kuharima. Doduše, nitko nije iskoristio rajčice i krumpire koje je Luka donio kako bi upotpunio rimski obrok.

“Slanutak su legionari jeli kad bi išli u ratne pohode, a u ta vremena vrlo važne namirnice bile su i grašak, leća, masline te smokve. Slanutak je bio vrlo bitan jer je vojnicima davao snagu i izdržljivost. Recept koji smo s Lukom spremali potječe iz slavne Apicijeve kuharice “De re coquinaria” za koju se smatra da potječe iz 1. stoljeća, ipak nismo ga modificirali pomama i krumpirom koje nam je Luka donio jer tih namirnica kod nas nije bilo do otkrića Amerike odakle su stigle, a kamoli u starorimskim recepturama” – objasnio je Bremec Lukinim prijateljima tijekom kuhanja pred kamerama.

Luka, osim što na radiju Anteni svakog tjedna izbaci po jedan Bullhit, kako naziva duhovite prerade poznatih pjesama, 13. listopada će sa svojim prijateljem Sašom Bunetom imati premijeru predstave “Traži se Bullhit”. Priča je to o potrazi za psom koji treba donijeti tekst pjesme, a koja će biti izvedena u zagrebačkoj Ludoj kući.

 

 

Scroll to Top