GASTRO RIBARNICE BRAČ: Bourguignon tuna

Zbog široke rasprostranjenosti te mesnog okusa, tuna uživa status najpopularnije ribe na tržištu. Njeno meso odlikuje se iznimnom kakvoćom ponajprije zbog sadržaja visokokvalitetnih proteina te niskog udjela masnoća. Doniosimo vam recept Gastro ribarnica Brač za tunu na francuski način, odnosno u inačici recepture Boeuf Bourguignon kako se priprema goveđe meso na burgundijski način i donekle podsjeća na pašticadu. Dakle, pred vama je još jedan od mesnih recepata koji je dobio svoje mjesto u ribljoj kuhinji.

RECEPT: Tuna Bourguignon

sastocji za 4 osobe:

40 dag fileta tune

14 dag mrkve

12 dag kisele lučice

15 dag manji šampinjoni

25 dag crvenog luka

4 dag češnjaka

0,3 dl konjaka

2,5 dl crnog vina (vranac)

3 dag pancete

3 dag koncentrata rajčice

5 dag oštrog brašna

1,5 dl maslinovog ulja

0,03 dl vorčestera

4 komada klinčića

Pola žlice suhe majčine dušice

3 lista lovora

manja grančica ružmarina

2 dag smeđeg šećera

8 dl ribljeg temeljca

2 dag maslaca

vezica peršina

Sol, papar

Priprema:

Crveni luk sitno isjecite i ispirjajte na maslinovom ulju. Pred kraj pirjanja ubacite sitno nasječenu pancetu, češnjak i smeđi šećer. Zatim dodajte mrkvu sječenu kao za ragu. Podlijte konjakom i nakon što alkohol ispari, usipjate vino malo po malo pirjajući da se lagano reducira tekućina.

Zatim podlijte i s malo ribljeg temeljca te kuhajte na laganoj vatri uz dodatak koncentrata rajčice, soli, papra, worchester umaka, ružmarina i klinčića.

U međuvremenu tunu isjecite na kocke kao za ragu (3 cm), uvaljajte je u brašno i popržite u dubokom ulju, šampinjone ispirjajte da ispari tekućina, a kisele lučice operite vodom i ocijediti.

Nakon što se mrkva skuha, dodajte ribu, šampinjone i lučice, ova tri sastojka, a po potrebi dolijte ribljeg temeljca kako bi se sve pokrilo i kuhati još 5 minuta. Zatim začinite majčinom dušicom i listovima lovora te ugasiti vatru. Okus možete dotjerati s maslacom, peršinom te par kapi maslinovog ulja.

Nutricionistički vodič Gastro ribarnica Brač:

Tuna je energetski nešto bogatija od ostalih riba pa tako 120 g pečene tunjevine sadrži oko 160 kilokalorija. U istoj količini nalazi se čak 34g proteina te 400 mg aminokiseline triptofana koja regulira san. Iako niskomasna, tuna je namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, naročito EPA i DHA, koje su od iznimne važnosti za naš kardiovaskularni sustav. Pokazalo se kako dostatan unos ovih masnoća može spriječiti stvaranje ugrušaka u arterijama te smanjiti razinu triglicerida. Dodamo li tome i visoki udio minerala kalija i magnezija te vitamina B6, dobijemo pravog saveznika u borbi protiv srčanih oboljenja. Uz vitamin B6, tuna se smatra odličnim izvorom i niacina. Tako 120 g tunjevine zadovoljava preko 65% dnevnih potreba za ovim mineralom. Niacin sudjeluje u proizvodnji energije te u prerađivanju masti u tijelu.

Tuna sadrži i mnogo minerala selena, 120 g pečene tunjevine zadovoljava preko 75% dnevnih potreba za istim. Važnost selena ponajprije leži u njegovoj antioksidativnoj sposobnosti. Naime, selen je neophodan za stvaranje glutation peroksidaze pomoću kojeg jetra obavlja detoksikaciju od štetnih tvari poput pesticida, teških metala ili pak droga.

Iako je tuna nutritivno gledano iznimno kvalitetna namirnica, trudnicama, dojiljama i dojenčadi savjetujemo oprez pri konzumiranju iste. Tuna sadrži visoke koncentracije žive koja može utjecati na razvoj ploda, odnosno dovesti do oštećenja mozga i razvojnih poteškoća kod djeteta.

Nutritivna vrijednost odnosi se na jedno serviranje odnosno jednu osobu.

Kcal:747

Masti: 45g

Proteini: 35,9g

Ugljikohidrati: 36,3g

Prehrambena vlakna: 4,5g

Scroll to Top