GASTROMAK 2018.: Mladi ŠKMER-ovci Drago Mandić i Luka Radić vratili se iz Makedonije s nizom medalja

Drago Mandić (20), kuhar iz Vranjica kod Splita, postao je juniorski je prvak 3. Gastromaka velikog međunarodnog natjecanja u kuhara od 8. do. 12. listopada a u Strumici u Makedoniji. Bronzu u ukupnom poretku osvojio je Luka Radić (23) iz Rogoznice, a radi se o dvoji već nagrađivanih mladih kuhara iz udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija. Mandić je osvojio četiri zlatne medalje u trima izlučnim kategorijama; pasta, riba i moderna jela, a napose i još jednu u finalu kuhanja u “black boxu” gdje se kuha s namirnicama koje se natjecateljima dodijele bez da su prethodno upoznati s njima, te je tako postao juniorski prvak u ukupnom poretku i osvojio pobjednički pehar Gastromaka.

“Hvala svima koji su bili uz mene na ovom putovanju, juniorski vrh je tu. Iza mene je osvojen Biser mora 2018, sad imamo i Makedoniju. Smatram da je kuhanje više maraton nego utrka, ne može se sve naučiti preko noći kao što bi puno mladih kuhara htjelo. Potrebne su godine napornog rada i iskustva kako bi postali dobar i kvalitetan chef, a trudim se svim silama biti na tom putu” – kazao je Mandić.

U Strumici spremao je crno-bijele njoke s kanaštrelama kategoriji pasta, losos s pistacijom u umaku od pjenušca s porilukom, a potom i riblji tris u poslijepodnevnom dijelu natjecanja s temom modernih jela. Luka Radić, inače kuhar u obiteljskom restoranu Antonijo u Rogoznici, pak, je spremio gnude punjene buzarom od škampa i grancigule na umaku od pečenog škampa s pjenicom od šafrana, a u kategoriji ribljih jela filet gofa s umakom od škampa i prošeka na povrću te pireom od celera. U kategoriji modernih jela odlučio se za juneći filet u umaku demi-glace sa suhim vrganjima i korjenastim povrćem.

Dodajmo da je Mandić ove godine osvojim i prvo mjesto kao juniorski prvak Bisera mora u Supetru, a inače je u timu renomiranog chefa Zorana Krsetskog s kojim u sezoni radi u kuhinji Taverne Riva u Bolu. Dodajmo da su u Strumici bili brojni ŠKMER-ovi ambasadori, a među njima Stevo Karapandža, Nikša Ivičević i Željko Neven Bremec, predsjednik udruge.

https://www.gastrobajter.com/

Scroll to Top