Gault&Millau za najboljeg chefa 2019. izabrao potpredsjednika naše udruge Hrvoja Zirojevića

Hrvatsko izdanje svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau chefom 2019. godine proglasilo je Hrvoja Zirojevića. Potpredsjednik naše udruge i šef kuhinje restorana “Laganini” na hvarskom otočiću Palmižani ovo je priznanje dobio na gala večeri u zagrebačkoj Esplanadi, a titulu je zavrijedio svojim kuhanjem i kulinarskom filozofijom. Prema Gault& Millau mladim chefom za ovu godinu proglašen je Tino Sinožić iz opatijskog “Navisa”, dok su “veliki chefovi sutrašnjice” Matija Bregeš iz “Boškinca” u Novalji i Fabricio Vežnaver iz savudrijskog restorana “Pergola“. Najbolji chef tradicijske kuhinje je po Gault&Millauvodiču Vesna Miletić iz zagrebačkog “Tača”, a pastry chef Biljana Milina iz korčulanske konobe “Mate”.

Zirojević ovih dana ponovo vodi ŠKMER-ov trening za profesionalne kuhare Mediterranean Culinary Arts sa Stevom KarapandžomŽeljkom Nevenom Bremecom i Robertom Hromalićem, a ovo je prilika da se prisjetimo njegovih početaka. U devedesetim godinama počeo je kuhati u splitskom ACI-ju, zatim prošao kužine Starog mornara, Bobana i Noštroma, pa i hvarske restorane Giaxa i Passarola. Kuhao je i na luksuznim brodovima, a od 2014. chef je u Laganiniju na Palmižani, otočiću kod Hvara. Dodajmo, da je zbog njegovih delicija Bono Vox i prošlo ljeto potegnuo tamo jahtom iz Italije, a za stolove sjedali su mu Beyonce i Jay Z, nogometna legenda Andriya Shevchenko, prinčevi Jordana i Saudijske Arabije, tenisač Novak Đoković, brojni znani i neznani željni gastro avantura koje im Zirojević nudi na svojim tanjurima nesvakidašnje uspjelim spojem originalnosti i mediteranske gastro baštine.

Dodajmo da je Zirojević kao član Hrvatske kuharske reprezentacije sudjelovao i osvojio niz medalja i priznanja na domaćim i inozemnim kuharskih natjecanja kao što su „Biser mora“ – Makarska, Hrvatski kuharski kupDržavno prvenstvu kuhara u Opatiji, turnir CRO TOP 10, međunarodno natjecanje Kremlin kup – Moskva, Kuharska olimpijada u njemačkom Erfurt i Battle for the Dragon – međunarodno natjecanje u Walesu. Također, osvajač je velike kristalne kuhače za glavno jelo u Hrvatskom kuharskom kupu.

ŠKMER/Gastrobajter

foto:Gault&Millau

Scroll to Top