GRAND GOURMET 2022: Priče o kavi Dušana Kerića…pogledajte video

Master Classom „Kava doma“ Dušana Kerića, brand ambasadora i barist trenera Illy Coffee Croatia, započeo je niz edukacija Grand Gourmeta 2022 koji je održan 3.-5.11.2022. u Radisson Blu resortu & spa. Okupljene se uputilo u povijest kave, dominante vrste kao što su arabica, robusta i liberica. a koje su tek tri od 140 poznatih.

Upoznao je okupljene o V60, Chemex i Aeropress, iznimno popularnim načinima pripreme filter kave u svijetu, koji u Hrvatskoj nisu značajno doprli do kavopija.

 

„Ovo su metode spravljanja kave gdje se voda i kava spajaju u papirnatom filteru te kroz njega ekstrahiraju u posudu, a sva prljavština i masnoća ostaju u njemu. Tako dobijemo čisti tekući dio napitka pun aroma i okusa. V60, po meni, je zaista poseban jer postoji bezbroj metoda pripreme tim načinom i sa svakom novom dobijemo različit profil kave, iako ju spremamo od istih zrna. No, našim ljudima filter kava više sliči na čaj nego na samu kavu, pa je to razlog da smo naviknuti na tursku kavu, iako se ovim metodama nudi bogatstvo okusa” – kazao je Kerić.

U nastavku događanja Grand Gourmeta održan je i okrugli stol Kava u Hrvata – mitovi i navike, a uz Kerića vodili su ga Ana Pipunić, stručnjakinja za specialty kave i sudac pri ASCA (Australian Specialty Coffee Association, te Tomislav Stančić, nagrađivani barist iz Šibenika. Teme su bile mitovi i navike kvaliteta kave na hrvatskom tržištu, edukacije i obrazovanje barista, zastupljenost kave u ugostiteljskim školama, krive informacije na tržištu.

Scroll to Top