“Grande” Karlo Fantini ovjenčan medaljama na natjecanju u Trstu

Karlo Fantini, jedan od naših najaktivnijih članova i šef kuhinje konobe Marjan u splitskom Varošu, ovog je tjedna na međunarodnom kuharskom natjecanju Trophy City of Trieste, osvojio zlatnu medalju u pripremi mediteranskog jela, a broncu za pizzu. Radilo se o jelu koju je za tu prigodu nazvao Fantastic combination, a u njemu je objedinio komišku pogaču na umaku od tikvice s marmeladom od crvene kapule i jagoda. Bila je na nagrađenom tanjuru i zapečena aromatizirana pura sa buzarom od hobotnice, te sladoled od sira i bosiljka u košarici od parmezana s kardinal kozicama.

Dodajmo, Fantini se na natjecanje u Italiju uputio nakon što je održao svoju prvu radionicu izrade domaćih tjestenina i umaka u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji, jednu od najposjećenijih i na kojoj je spremljeno mnoštvo jela. Zanimljivo je da je Fantini karijeru kuhara započeo nakon 15 godina rada u splitskom Škveru, a svoja je kulinarska znanja stjecao pod mentorstvom Željka Nevena Bremeca, predsjednika naše udruge.

“Nakon godina rada na brodovima i u škverskim radionama, odlučio sam se prekvalificirati zbog promjena u toj industriji, a imao sam sreću da mi je mentor postao Željko Neven Bremec. Sve me naučio; od pripreme, odabira i poštivanja namirnica do bezbroj drugih stvari važnih za opstati u svijetu kulinarstva. Nakon toga sam radio u splitskom restoranu Movi, a potom me je Bremec pozvao da radim s njim i Marijom Lulić u Lemongardenu u Sutivanu na Braču. Bio je to tek izazov, snaći se u kuhinji hotela s pet zvjezdica” – kazao je Fantini.

Smatra da je kompletan kuhar onaj koji je umješan u pripremi svih sljedova; od predjela, glavnih jela i deserta. Obožava mediteransku kuhinju koja mu nudi da svaki dan nešto novo nauči.
“Nema mi ništa ljepše od zadovoljnog gosta koji na izlasku iz restorana dođe do kuhinje i pohvali jelo. Za mene je kuhanje umjetnost i strast” – dodao je Karlo.
Fantini ne propušta humanitarne akcije ŠKMER-a i kuhanja za potrebite, te redovito odlazi na natjecanja koja smatra neophodnima za svoje napredovanje. Osvajao je nagrade na Biseru mora, s natjecanja u Crnoj Gori donio broncu, a osvajao je medalje i prijašnjih godina u Trstu. Iako je nepunih šest godina u poslu, dokazao je kako strast i ljubav prema kuharskom pozivu mogu u kratkom vremenu donijeti iznimne rezultate.

 

Scroll to Top