IKKER-u 2019: Zavirili smo u blago Gastro ribarnica Brač i kušali plavorepu Kali tunu

U sklopu IKKER-a 2019 (Interregionalnog natjecanja kuhara europskih regija) održanog od 19. do 21. veljače 2019. u makarskom hotelu Miramare, imali smo priliku kušati “sve iz mora” splitske tvrtke Centaurus. Riječ je o jednom od najagilnijih dobavljača ribe u Hrvatskoj, pod kojima djeluje i lanac trgovina Gastro Ribarnice Brač, odnedavno iz Dalmacije proširen i za trgovinu u Beču. Na IKKER-u održali su prezentaciju pod nazivom “Sve iz mora – asortiman za sezonu 2019.“. Tom prilikom na stolove brojnim makarskim ugostiteljima iznijeli su degustacijske menije, počevši od hladnih i toplih predjela; marinirane i slane inćune, hobotnica kuhanu u souvieu, dimljenu tunu, kao i carpaccio od te ribe koja se uzgaja u kavezima Kali tune na Ugljanu, a odnedavno se može naći i u ponudi Gastro ribarnica Brač. Makarani su, pak, od Centaurosovih toplih jela kušali mješavine školjki, filet od bakalara, burgere od jadranskih kozica i škampa u crnim pecivima, a sve uz birana vina vrgorskih prvaka braće Gašpar.
“Bogata ponuda asortimana svježe i zaleđene ribe tvrtke Centaurus u mogućnosti je zadovoljiti 100 % potreba modernih i tradicionalnih kuhinja u Dalmaciji. Poseban naglasak je dan na prezentaciju svježe i zaleđene “bluefin tune” tvrtke Kali Tuna s otoka Ugljana, koju Centaurus distribuira u Dalmaciji. Radi se pažljivom odnjegovanoj jadranskoj tuni vrhunskog okusa, teksture te kvalitete mesa” – istaknuli su iz Centaurusa.
U sklopu prezentacije održan je i Master Class o filetiranje i iskoristivost tune koju su vodili chef Željko Neven Bremec te predstavnik Kali Tune. U prodaji imaju svježu, ali i tunu zaleđenu japanskom metodom na  – 60 Cº, a radi se o malo poznatoj tehnologiji kod nas koja zadržava sva potrebna svojstva tune za sushi i sashimi. Posebnim načinom odleđivanja tako zamrznuta tuna, dodali su iz Kali tune, može se konzumirati i sirova.
“Kali tuna je na tržištu već 22 godine, a to je uopće prva farma tune na cijelom Mediteranu. Napomenimo da se radi o divljoj jadranskoj tuni koja se ulovi na otvorenom moru, pa se dohranjuje u našim kavezima isključivo onim čime se hrani u divljini, a radi se o inćunima, srdelama, lignjama… U našem uzgajalištu boravi do dvije i pol godine, a zatim se većinom izvozi za japansko tržište. Posljednjih godinu i pol dana naše smo proizvode  plasirali na europsko i američko tržište, u Singapur i Hong Kong, a naravno, i u Hrvatsku” – istaknuo je Marko Jurin iz Kali tune.

 ŠKMER/Gastrobajter

Scroll to Top