INSPEKT: “Poslodavci educirajte se da vaši zaposlenici imaju zdravo radno mjesto, a tvrtka bolju produktivnosti i reputaciju”

Naši partneri Inspekt, vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za poslove iz područja zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite okoliša, energetskog certificiranja zgrada te educiranje, organiziranje seminara i pružanje konzultantskih usluga, po drugi put su nam upriličili edukaciju na nekoj od naših manifestacija. Ovaj put gostovali su na Biseru mora 2019 na Braču, a radilo se o predavanju o zdravom radnom mjestu koju je u Supetru provela Lidija Huljak, stručnjak za edukacije.

“Zaposlenici malih i srednjih poduzeća izloženi su većim rizicima u usporedbi sa zaposlenicima sličnih većih kompanija. Od svih ozljeda na radu u Europskoj uniji, 82 posto njih događa se upravo u malim i srednjim poduzećima. Razlog je tomu činjenica da se mala i srednja poduzeća općenito susreću s većim teškoćama pri kontroli rizika“ – doznali smo na predavanju koje nam je održala Huljak iz ove tvrtke s preko 50 stalno zaposlenih stručnjaka u podružnicama u 16 hrvatskih gradova.
Huljak se posebice na Biseru mora obratila vlasnicima mikro i malih poduzeća (MSE) koja po raspoloživim podacima čine temelj gospodarstva Europske unije te se smatraju ključnim pokretačem gospodarskog rasta, inovacije, zapošljavanja i socijalne integracije. Dodala je da je oko polovice europske radne snage zaposleno u takvim poduzećima, pa je učinkovito upravljanje sigurnošću i zdravljem neophodno je da se osigura dobrobit radnika i dugoročan gospodarski opstanak samih poduzeća. To je ujedno i područje rada Inspekta; da kroz profesionalne edukacije ispuni potrebe klijenta vezane uz zdravo radno mjesto.

“Statistika i studije pokazuju da su sigurnost i zdravlje mnogih radnika zaposlenih u mikro i malim poduzećima loše zaštićeni i da osiguranje dobrog upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu u mikro i malim poduzećima ostaje značajan izazov. Kao poslodavac imate pravnu odgovornost zaštititi zdravlje i sigurnost radnika koje zapošljavate, a kvalitetno upravljanje rizicima u području sigurnosti i zdravlja na radu također je dobro za poslovanje u smislu povrata ulaganja, veće produktivnosti i bolje reputacije. Kao odgovor na postojeću prazninu u zahtjevima u pogledu sigurnosti i zdravlja na radu i praksi na radnom mjestu, tvrtka Inspekt je uvela novinu koju pruža svojim klijentima, u suradnji sa zdravstvenom ustanovom Nemetova Prima,  organizira edukacije na temu zdravog radnog mjesta te je prilagođava program potrebama klijenta” – dodala je Huljak.

Inspekt kroz svoje edukacije ponajprije promiče održivi rad, zdravo starenje te važnost prevencije tijekom cijeloga radnog vijeka kako bi se spriječile spriječiti potencijalne tegobe koje priroda određenog radnog mjesta može prouzročiti. Poslodavcima i radnicima Inspekt osigurava informacije i alate za održavanje zdravog radnog mjesta, a više podataka možete naći na njihovim web stranicama: https://www.inspekt.hr/

Scroll to Top