KUHINJA ZNANJA: Kreativan i kvalitetan autorski tanjur otvara kuharima vrata svijeta

Radionica o „Umjetnost kulinarstva i autorskom tanjuruTomaža Vozelja iz Slovenije održana je za djelatnike Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u travnju u okviru projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.). Vozelj međunarodni je kulinarski sudac, kuharstvom se bavio 40 godina na svim kontinentima, a danas radi u HoReCa sektoru.

“Kuharski zanat je jedan od najkreativnijih na svijetu, zahtjeva poznavanje kemije, fizike, organizacije i ručnog rada. Ako si dobar, otvorena su ti vrata svih kuhinja u svijetu i možeš birati gdje i kada ćeš raditi. Stoga je autorski tanjur bitan da kuhar pokaže svoje razmišljanje, kao strast u slaganju okusa, a pri tom treba paziti da jela budu primjerena za današnji način života i osluškivati novosti iz struke” – naveo je Vozelj koji je 12 godina bio predsjednik Slovenske asocijacije kuhara.

Sudionik je kuharskih olimpijada i svjetskih prvenstva, a bio je i prvi sudac s područja bivše države koji je sudio uglednoj međunarodnoj Kuharskoj olimpijadi u Erfurtu u Njemačkoj. Vozelj je na svom predavanju istaknuo i iznimnu važnost gastronomije u turizmu:

“Turisti sa sobom ne nose samo suvenir, veći uspomenu na okus nekog sjajnog jela i vina. Obično takvo jelo kasnije pokušavaju pripremiti kod kuće s vinskim “suvenirom”,a sve kako bi se oživjela sjećanja odmor. Tri su zlatne navike dobrih kuhara; usredotočite se na ono što imate u svom okruženju, iskoristite ro što imate i upotrijebiti ono što znate” – naveo je Vozelj.

Govorio je kako kuhar mora imati, osim tehnika, i dostatna nutricionistička znanja, raznolik i uravnotežen tanjur po tom pitanju. Autorski tanjur, dodao je, mora imati pravilno raspoređene boje namirnica, biti vrhunski složen, na njemu trebaju biti meka i čvršća jela, poželjno je i nešto hrskavo, a kreme trebaju imati konzistenciju.

Scroll to Top