MAKARSKA GOURMET EXPO 2019 – Restoran Peškera i dalmatinske gozbe u vrtu tisuću ruža (21.9.2019.,Trg 156. brigade, Makarska)

Peškera mjesto je gdje se dolazi na svježu ribu u Makarskoj, pa na platama ovog restorana otvorenog 1960. godine uvijek ima obora, ulova kočarica, kao i mesnih specijaliteta sa seoskih imanja iz Zabiokovlja. Priča je to o gastronomiji i ugostiteljstvu koje spaja internacionalno s lokalnim, gospodsko i pučko, bogato i siromaško, ribarsko i težačko. Objektom kormilari zadnjih 30-ak godina Zdenko Vujčić, morski vuk makarskog ugostiteljstva, koji vodi i kultni obiteljski restoran Susvid otvoren 1976. godine na Kačićevom trgu. Ono što Peškeru čini obaveznom gastro lektirom ovog kraja trebali bi kušati i na trpezi prvog Makarska Gourmet Expoa, ako Vujčića i posadu kurenat ne odnese drugim putem.

“Trudimo se da pored internacionalne kuhinje u ponudi uvijek bude girica, gavuna i srdela, kao što bi trebalo biti i u drugim dalmatinskim lokalima. Carpaccio pravimo od trlje, inćuna, tune, plavu ribu spremamo na sve načine i kako su to radili naši stari. Bijela je riba mnogima gostima danas preskupa, ali ima i onih koji započnu s plavom, pa pređu na bijelu” – ispričao je šjor Zdenko koji se ugostiteljstvu učio u Opatiji i Dubrovniku, a zatim sedam godina usavršavao po boljim njemačkim restoranima.

“Fali znanja onome tko nije radio u tuđeg ćaće”, dodaje Vujčić, koji i danas u 72. godini života trči poslom po Peškeri, dočekuje goste i pazi da je sve kako treba u kužini. U bašti restorana koja je nedaleko do glavne šetnice, dodajmo, bude i do tisuću cvjetova ruža, a na ulazu u lokal se znaju flambirati gradelane srdele kako bi dobile ono nešto drugačije.

Zdenko je na izravnoj vezi s malim ribarima, pa čim privežu brodice, dobri bokuni stižu mu u lokale. Krumpiri i zelen su s padina Biokova, paški sir 35 godina nabavlja od sirara Frane Zubovića iz Kolana, a pršuti mu stižu iz OPG-a Ante Buljubašića iz Zagovzda, jednog od provjerenih proizvođača u Imotskoj krajini.

“Peškera je danas tipični dalmatinski restoran gdje se nudi i ono staro, ali i ponešto novog. Tu gosti mogu kušati brujet ili inćune u tisno, tu ćete naći slanu ili pečenu srdelu. Trudimo se imati zelenu salatu, blitvu s makarsko-tučepskog područja koja raste uz izvore vode, biokovske krumpire, pršute od Buljubašića koji ima svojih 50 guda, kao i koze i ovce, a osim pancete i pršuta, pravi i vrhunsku pečenicu. Tako bi i drugi trebali imati u tom kraju. Ništa u lokalu ne smije biti što ja ne bih ponudio gostu u svojoj kući” – dodao je Vujčić.

Od inovativnijih i drugačijih jela u Peškeri se služe odresci morskog psa u šugu od kozica, gostima su omiljeni i medaljoni od te opake morske beštije koje je Vujčić osmislio u vrijeme kravljeg ludila da gostima ribom zamijeni meso u jelima.

Gastrobajter/ŠKMER

Scroll to Top