MEDITERRANEAN CULINARY ARTS: Mala turneja jednodnevnih radionica za ugostitelje diljem Hrvatske

Villa Neretva – 11-14 h, 24. siječanj 2020., Hotel Restaurant Villa Neretva, Krvavac II,20350 Metković

Jednodnevne radionice izdvojene iz Mediterranean Culinary Arts (MCA) programa Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) za ugostitelje, chefove i F&B “aktiviste”, održane su u 16. siječnja u renomiranom Restoranu DP  kod Duge Rese te 17. siječnja u Kitchen Studiju zagrebačke tvrtke Enzita. U petak (24. siječnja) održat će se i edukacija za ugostitelje u Villi Neretvi kod Metkovića. Radionica je besplatna i vodi je chef Željko Neven Bremec, broj mjesta ograničen a zainteresirani se mogu prijaviti na  info@skmer.hr i na tel. +385 99 3198 961.

U Restoranu DP i Kitchen Studiju Enzita radila su se tradicijska i suvremena mediteranska jela, pokazalo se kako se filetira riba na francuski i skandinavski, prave rižoti, foccacia, kako se i što servira te slaže na tanjurima. Zavirilo se u povijest jela te kako namirnicu ispoštovati i što bolje iskoristiti, a valjalo je na kraju radionice i degustirati  “gradivo”.

Dodajmo, Mediterranean Culinary Arts program se odvija uz potporu Ministarstva turizma RH što je edukacije proširilo i na besplatne jednodnevne radionice za ugostitelje diljem Hrvatske. Cjeloviti dvotjedni MCA trening održava se u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji u Splitu. Osim Bremeca,  vode ga Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, specijalist za bezglutenske jelovnike Martin Grubiša, pastry chefovi Petra Jelenić i Robert Hromalić te gostujući predavači.

“Kako je tema radionice bila usmjerena na pripremu tradicionalnih, reinterpretiranih i suvremenih jela zemalja mediteranskog kruga, pokazali smo kako zamijesiti, pravilno razvući te odmoriti tijesto kako bi se dobila vrhunska focaccia, kruh kojeg se mijesi od Antike, a talijanski emigranti proširili su svijetom kao dio  svoje gastronomske tradicije. Pripremala se i rožata koja svoje inačice ima po cijelom Mediteranu, a od vladavine Mletaka je nezaobilazna i na dalmatinskim trpezama,a u svijetu su posebno razvikane njezine varijante crema caramelata iz Italije te creme brulée iz Francuske. Ključni su segmenti bili su i priprema rižota te filetiranje bijele ribe, u ovom slučaju brancina. Naš chef je okupljenima pokazao tehnike isijecanja te što je važno kod filetiranja ribe kako bi se ispoštovala ta vrijedna namirnica i pretvorila u deliciju prema uzusima Haute Cusine” – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica Kuharske Akademije ŠKMER-a.

Chef Bremec je prikazao francuski način kojim se pri isjecanju fileta obilaze potrbušne kosti, kao  i skandinavsko filetiranje prema kojem se odvaja čitav filet s potrbušnim kostima te onda vade pincetom. Na radionici  radio se i carpaccio.

“Također, kao dio ovog projekta početkom veljače imamo Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse, prvu suradnju s pariškim Ducasse Education centrom. Prestižna francuska škole visoke gastronomije pod vodstvom Alaina Ducassea, jednog od najvećih kuhara današnjice, u  Kuharsku Akademiju donosi nam edukaciju o metodologiji rada i receptima restorana s tri Michelinove zvjezdice “Alain Ducasse au Plaza Athénée” u Parizu, “Le Louis XV – Alain Ducasse à l’Hôtel de Paris ” u Monaku te “Alain Ducasse at The Dorchester” u Londonu” – dodao je Bremec.

Link: https://www.skmer.hr/mediterranean-culinary-arts/

EDUKACIJU PODUPIRE

 

 

 

Scroll to Top