MEDITERRANEAN CULINARY ARTS: Radionica u kultnom restoranu DP kojom su otkrivane tajne mediteranske kuhinje

https://www.restoran-dp.com/

Ugostitelji karlovačkog područja, Plitvica, Zagreba, Siska i Kvarnera okupili su se 16. siječnja na ŠKMER-ovoj jednodnevnoj radionici izdvojenoj iz Mediterranean Culinary Arts programa u legendarnom restoranu DP u Donjem Zvečaju kod Duge Rese . Radionica je održana uz potporu Ministarstva turizma RH, a vodio ju je Željko Neven Bremec uz pomoć članova obitelji Vukmanić, vlasnika ovog objekta u blizini rijeke Mrežnice naširoko poznatog po specijalitetima nacionalne kuhinje, jelima s ražnja i ispod peke, a posebice delicijama mrežničkog kraja koji izlaze iz kuhinje pod vodstvom vrsne chefice Ivane Vukmanić.

Kako je tema radionice bila usmjerena na pripremu tradicionalnih, reinterpretiranih i suvremenih jela zemalja mediteranskog kruga, chef Bremec je pokazao kako zamijesiti, pravilno razvući te odmoriti tijesto kako bi se dobila vrhunska focaccia, kruh kojeg se mijesi od Antike, a talijanski emigranti proširili su svijetom kao dio svoje gastronomske tradicije. Pripremala se i rožata, a moglo se čuti kako ta slastica koja svoje inačice ima po cijelom Mediteranu, a od vladavine Mletaka je nezaobilazna i na dalmatinskim trpezama te da su posebno razvikane njezine varijante crema caramelata iz Italije te creme brulée iz Francuske.

Na radionici govorilo se i o važnosti prijema gostiju, a ključni su segmenti bili priprema rižota i filetiranje bijele ribe, u ovom slučaju brancina. Bremec je okupljenima pokazao tehnike isjecanja i ostale načine pripreme te što je važno kod filetiranja ribe kako bi se ispoštovala ta vrijedna namirnica i pretvorila u deliciju prema uzusima Haute Cusine (high level). Prikazao je francuski način filetiranja kojim pri isjecanju fileta obilaze potrbušne kosti, pa i skandinavsko filetiranje prema kojem se odvaja čitav filet s potrbušnim kostima te onda vade pincetom. Na radionici radio se i carpaccio, a prethodio je i povijesni prikaz ovog načina pripreme ribe, mesa i povrća,

“Chef je imao oštre noževe, a i tišina se okupljenih potpuno udubljenih u teme mogla njima rezati, bilo je prekrasno vidjeti toliku koncentriranost na sve detalje teme, upijanje i zapisivanje svih savjeta za dostizanje vrhunske razine gourmet užitka u pažljivo pripremljenim zalogajima. Cijelo vrijeme savršeni mise en place – chef svojim primjerom pokazao je kako radna stanica mora izgledati u svakom trenutku radnog procesa”….

Edukaciju podupire:

 

 

Scroll to Top