Na Sirovim strastima pripremali smo mesna, riblja i povrtna carpaccia i tartare – bilo je i starih vikinških recepata, dimljenih kozica s tartufima te delicija od srnetine

 održano u četvrtak, 8. prosinca 2022., ŠKMER Kuharska Akademija
Desetak vrsta tartara i carpaccia pripremalo se na našoj radionici za ljubitelje kuhanja četvrtkom. Ujedno to je bila prilika da  polaznicima, bilo zaljubljenicima u kuhanje ili profesionalcima koji su za ovu prigodu stigli s otoka,  pokažemo kako sirove delicije rade naši međunarodno nagrađivani chefovi te da ih sami pripremaju u ŠKMER-ovom kuharskom kabinetu.
Dakako, pazilo se da im se osim malih kuharskih tajni, prenesu tehnike i metode pripreme, a posebice one koje jamče da će na tanjure stići posve zdravstveno ispravna jela, budući se radilo o namirnicama koji se ne kuhaju. Dakako, radionica je završila i malom gozbom gdje su zalogaje pratila vrhunska hrvatska vina i domaći pita bread – poseban kruh koji se jede na Bliskom istoku.


Od tartara na ovoj radionici prigodno nazvanoj
Sirove strasti, nezaobilazan je bio klasični od bifteka, a pravile su se i izvedenice od lososa, tune, kao i poseban tartar od dimljenih kozica i tartufa s domaćom tjesteninom.
Carpaccio od divljači bio je od srnećeg fileta, a poslužen je uz dodatak lisnate salate i parmezana. ŠKMER-ov chef edukator
Petar Vlak pokazao je pripremu carpaccia od bijele ribe i povrća gdje je od tikvica, mrkve i cikle pokazao kako se to radi za fine dining. Večer je zaokružio LOSOS A LA GRAVLAX S AGRUMIMA, nordijski tradicijski način pripreme lososa u pokrovu od kopra, dakako kod nas Kotanyijevog, kojeg smo poslužili poseban skandinavski umak od senfa i meda.
Ovaj način pripreme lososa, prema legendi, smišljen je još u srednjem vijeku. Vikinzi su losos pripremali oblagavši ga biljem, medom i solju, a zatim bi ga zimi zamatali u koru breze i kože i te zakapali, pa otuda i švedski naziv
gravlax što znači zakopani losos. Zahvaljujući niskim temperaturama tla, riba je fermentirala, a pH iz blago kisele kore breze donekle bi sprječavao kvarenje (ne i posve), pa se losos mogao očuvati što je omogućavalo da se ima hrane do iduće ribolovne sezone. Danas je ovo vrhunska delicija, riba se, dakako, ne ukopava u zemlju, već marinira, a preporučuje se da se losos prije pripreme zamrzne.

Scroll to Top