Obilje delicija oduševilo brojne posjetitelje prvog Makarska Gourmet Expoa

Kuharske ekipe restorana Makarske i okolice  u subotu (21. rujna) su na Trgu 156.brigade vrhunskim sljedovima jela privukli mnoštvo Makarana i gostiju iz cijelog svijeta. Spremali su po svom izboru hladna ili topla predjela, glavno jelo te desert koje su ocjenjivali ŠKMER-ovi kulinarski suci i chefovi Željko Neven Bremec, Marija Lulić i Goran Staničić te Paško Šuto, profesor kuharstva u makarskoj Srednjoj strukovnoj školi.

Na temelju ukupnog zbroja bodova iz sve tri kategorije pobijedila je ekipa restorana Del Posto koji djeluje u sklopu obnovljenog Grand Hotela Slavia u Baškoj Vodi. Osim njih, po tri slijeda (a svaki s najmanje 10 porcija kako bi ih kušali i posjetitelji) na nekoliko desetaka metara dugom stolu izložili su Kap uja i Peškera, ekipe hotela Miramare i Meteor iz Makarske, tučepski restoran Kamena i hotel Bluesun Kaštelet. Radilo se većinom o suvremenim reinterpretacijama tradicionalnih domaćih receptura.

Dodajmo, radilo se o prvom Gourmet Expou u Makarskoj, inačici manifestacije koju posljednjih godina uspješno i u Splitu organizira međunarodna udruga Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija s ciljem promocije lokalne gastronomije, vrsnih objekata i chefova, te gradova domaćina kao središta gourmet izvrsnosti. Makarska Gourmet Expo 2019 održan je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Makarske i Grada Makarske, a gastro izložbu i natjecanje pratila je pjesmom s obližnje pozornice klapa Berulia. U tijeku je izrada dvojezične publikacije Makarska Menu 2020 s pričama, fotografijama i receptima sudionika te video specijal manifestacije. Također, za sudionike manifestacije je dan prije (petak, 20,. rujna) održana edukacija o sljubljivanju hrane i vina u aparthotelu Miramare.

U kategoriji predjela zlatnu medalju podijelili su restoran & catering Kamena (Tučepi) te restoran Del Posto, a najboljim je predjelom po ocjenama sudaca proglašena je „Morska priča na dasci“ restorana Kamena.

Zlatne medalje u kategoriji glavnog jela osvojili su restoran Del Posto, restoran Kaštelet, Valamar hoteli Meteor i aparthotel Miramare čijem je rolanom janjećem butu sa suhim šljivama i ružmarinom na osnovu bodova pripalo prvo mjesto.

U kategoriji deserta zlato su osvojili restoran Del Posto, Kamena, Bluesun hotel Kaštelet te hotel Miramare, a najboljim je proglašen desert Bluesun hotela Kaštelet. A što se tiče ukupnog pobjednika, iako nije osvojio nijednu od tri kategorije, zbrojem bodova najboljim je proglašen restoran Del Posto, čija su jela u sve tri kategorije nagrađena zlatnim odličjima.

[ess_grid alias=”makarska-gourmet-expo-2019″]

Scroll to Top