Od šalše do salse uz ŠKMER-ove suce na 13. Festivalu spize i plesa u Kaštelima

održano 1. rujna 2023, Kaštel Stari

Zanimljiva jela s prstohvatom tradicije, vrhunski plesni i glazbeni program, obilježili su 13. Festival šalše i salse prošlog petka na Brcu u Kaštel Starom. Taj već tradicionalni kaštelanski festival spize i plesa okupio je broje Kaštelane koji su stigli kušati jela sa šalšom od pomidora, a dio sredstava prikupljenih na manifestaciji bit će utrošen će se za prihvatilište za beskućnike.

U stručnom žirija bili su ŠKMER-ovi chefovi i međunarodni suci Željko Neven Bremec i Marija Lulić, poznati kaštelanski kuhar Nikola Tomić te direktorica TZ Kaštela, Nada Maršić. Najboljim proglašeno je jelo udruge umirovljenika ”Lažani”, a drugo mjesto pripalo je ekipi ”Laka promaja”, te treće udruzi ”Opor Botići”.

Probali smo veoma raznolike šalše; od tradicionalnih do nekih kojima se nismo ni mogli nadati da bi mogli kušati. Moram reći kako je pobijedila i nama se najviše svidjela dobra tradicionalna šalša sa dobrom manistrom. Bilo je jela koja su nas stvarno iznenadila, kao riblji burger sa šalšom, kao i kolač od šalše. Onima kojima jelo nije uspjelo, dogodio se problem da nisu dovoljno dugo kuhali šalšu, ali treba pohvaliti hrabrost i ideje u eksperimentiranju sa začinima, kao što i treba biti u natjecanjima kada se pokušava napraviti korak naprijed – kazao je chef Bremec za portal Kaštela.org.

U plesnom dijelu programa nastupili su će latino i standard plesači, trbušna plesačica uz fire show, hip-hop i break, plesači salse, stepa, te kao posebni gosti Paula Tonković i Ivan Jarnec te glumica Daria Lorenci Flatz koji su publici otplesali tango, inače finalisti showa Plesa sa zvijezdama.

Manifestacija je organizirala Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“ uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Kaštela, Grada Kaštela, TZ Županije, Županije SDŽ i Cemex d.d.

.

Scroll to Top