ODLAZAK VELIKOG PEDAGOGA: Profesor Primorac prvi je Splitu dao školovane kuhare

Prošlog tjedna napustio nas je još jedan izniman čovjek i pedagog Anđelko Primorac (r. 1942). Renomirani profesor kojeg su i kolege smatrale najboljim pedagogom među kuharima, obrazovao je generacije splitskih i sinjskih srednjoškolaca te ostavio i veliki utjecaj na SKMER, a posebice na članove udruge koji su bili njegovi učenici. Profesor Primorac umro je 5. lipnja, isti dan kad i Roman Davidu Tauberu, ŠKMER-ov ambasador za Poljsku, rektor i utemeljitelj poljske Akademije za hotelijerski management i gastronomiju u u Poznańu. Primorac je nosio titulu viteza kulinarstva, a na pitanje prije osam godina da se predstavi sudionicima Bisera mora, dometnuo je:

“Možda sam malo drugačiji jer imam više godina radnog staža nego života!”.

Iako je bio u sustavu obrazovanja, istovremeno je i radio druge poslove vezane uz struku. Svakodnevno je pratio nove trendove, a znanja, pa i disciplinu nužnu za napredovanje u kuharskom poslu, prenosio na učenike. Odmjereno, pažljivo, svakome na poseban način.

Koji put bi zaslužne “počastio” i “škarpinom”, kako je zvao jedinicu, a onako uspravna i upisana crvenom bojom baš i nije lijepo izgledala u školskom imeniku, no i to je bio način da od svojih učenika napravi bolje ljude i vrsne kuhare.

“Anđelko je dao u Splitu prve stručne školovane generacije kuhara i šefova kuhinja još krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Bio je pojam u gradu po stručnosti, znanju, ali i odnosu s djecom. Naime, kao školovani kuhar, želio je proširiti svoja znanja te se doškolovao na Visokoj industrijsko-pedagoškoj školi u Rijeci. Po dolasku u Split isprva se zaposlio u Turističkom naselju Resnik, a zatim je postao nastavnik kuharstva u Splitu i Sinju. Predavao je jedno vrijeme i na Ekonomskom fakultetu. Svojim učenicima, od kojih je mnogo danas vrsnih kuhara, bio je pojam. Najzaslužniji je i za otvaranja dvaju kabineta kuharstva naše škole” – kazao je stručni nastavnik kuharstva Ivan Gojsalić, kolega Anđelka Primorca iz Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.

ŠKMER

Scroll to Top