PERFECT MATCH – Zavirite u jela i čaše s prošlotjedne radionice sljubljivanja hrane i vina Matela

Na ŠKMER-ovoj radionici sljubljivanja hrane i vina iz podruma Ivana Kovača Matele, imali smo priliku kušati neke od 24 etikete ovog kaštelanskog vinara; vlašku, maraštinu i pošip od bijelih, dvije vrste kaštelanskog crljenka i babicu od crnih. Vina su u stopu pratila jela koja je Ante Rubić, šef kuhinje trogirskog restorana Era, pripremao s desetak dobro raspoloženih i radišnih polaznika, ljubitelja dobre spize i kapljice. Bilo je tu za predjelo dimljene orade na posteljici od rikule s komadima naranče, tostiranim pistacijom i kaparima, a zatim rižot od kozica. Uslijedila je jetrica na posteljici od pure s pečenim povrćem i umakom od aromatiziranog jogurta i vrhnja, a zatim janjeći but na pašticadu na kremi od graška s domaćom tjesteninom. Na kraju smo se zasladili panacotom aromatiziranom vanilijom uz dodatak reduciranog prošeka i naranče.

Vratimo se vinima… Pored crljenka kaštelanskog i plavca malog, vinarija Matela proizvodi još vina od sorti babica kaštelanska, pošip, maraština, chardonnay te odnedavno i vlaške. Crna se vina prave isključivo na njihovim prirodnim kvascima, tradicionalnim načinom, ali i uz primjenu novih tehnologija i enoloških stručnih znanja.

“Nastojimo oživjeti i sve autohtone kaštelanske sorte grožđa. Uz postojeće nasade crljenka kaštelanskog i plavca malog, na padinama je Kozjaka započeli smo sadnju sorte grožđa glavinuša, na lokalitetima gdje su vinogradi postojali do 1950-ih godina. Glavinušu karakterizira iznimno veliki slador zbog čega se koristila za proizvodnju kaštelanskog prošeka, koji se u našoj vinariji proizvodi od prosušenih bobica grožđa” – istaknuli su iz Matele.

 

Scroll to Top