Petar Vlak završio je niz pobjeda titulom najboljeg kuhara Bisera mora 2023

1. travnja 2023.

Splitski kuhar Petar Vlak (33) pobjednik je ovogodišnjeg Bisera mora. Natječe se tek od lani, a od tada bio je drugi na prošlogodišnjem izdanju fetsivala, na međunarodnom Gastro festu Niš 2022. godine osvojio je tri zlata i pehar za najbolje moderno jelo te bio prvoplasirani na  međunarodnom natjecanju kuhara Biser Konjica 2022. Petar je počeo kuhati uz pokojnog Mira Bogdanovića, osnivača Bisera mora, a od tada radio je u nizu splitskih poznatih restorana i bio chef na ekskluzivnim jahtama. Inače je chef edukator Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a jedan od je kuhara koji se neprestano educira  iz svjetske literature koja zadire u tradiciju cijelog Mediterana, pa i u modernu kuhinju koja traži i znanstveniji pristup kuhanju. Završio je gimnaziju, prekvalificirao se u kuhara, a vremenom postao je i majstor kuhar. Osnove posla je učio od Bogdanovića, kasnije od masterchefa Željka Nevena Bremeca, a dobrano ga je inspirirao i Gregorio Mannucci, talijanski chef koji je došao kuhati u Hrvatsku.


Foto: Nikola Vilic / CROPIX

U završnom dijelu natjecanja Bisera mora – u black boxu, dakle  s namirnicama koje smo dobili neposredno prije natjecanja, za predjelo sam pripremio crnu tjesteninu s kozicama i  plavim atlantskim rakom koji se naselio u Jadranu, pa iako invazivan, posve je ukusan. Glavno jelo bio je filetirani romb kojeg sam ispekao uz confitirane rajčice i ljutiku te poslužio uz kremu od poriluka – što je ustvari poprilično jednostavno. Masnoća romba i emulzija od maslinovog ulja i limuna dala je završnu notu ovom jelu svojom kiselošću. Desert je bio od pate a chouxa, francuskog tijesta koje najčešće koristimo za princes krafne ili, recimo, eklere, a sve uz kremu od vanilije te gelove maline i jagode. Dakle, jedan svježi sezonski proljetni desert, što i jest moja kuharska filozofija –  od jednostavnih i sezonskih namirnica izvući maksimum“ – kazao je Vlak koji se počeo natjecati neuobičajeno kasno – ali upravo u vrijeme svog gastronomskog sazrijevanja i velikog rasta.

Iza njega drugoplasirani je bio Dragutin Mandić, dvostruki juniorski i jednom seniorski prvak Bisera mora. Treći je bio Zagrepčanin Matko Bukovec, šef kuhinje restorana Laganini na Palmižani gdje je naslijedio svog mentora Hrvoja Zirojevića.

Da sumiramo, preko 500 ljudi bilo je na smještaju s preko 1.500 noćenja iz 30 zemalja. Osvojeno je 274 medalje (75 zlatnih, 113 srebrenih, 85 brončanih) u ukupno 22  kategorije, održano 28 master classova i prezentacija te prvi sudački seminar s ukupno preko 1000 sudionika. Bila su 32 člana međunarodnog stručnog žirija i 120 gostujućih ocjenjivača, a manifestaciju je posjetilo oko 3.000 ljudi sa 75.000 pratitelja je objava i edukacija koje je ŠKMER organizirao uz potporu 30 partnera i potpornih institucija

Foto: ŠKMER/Cropix – Nikola Vilić

Scroll to Top