Šparoga je sezonsko povrće koje se kultirviralo i prije 4000 godina na područje Euroazije, zapisano je da su se njima sladili faraoni, a recept za kuhanje šparoga nalazi se i u najstarijoj sačuvanoj knjizi recepata De re coquinaria rimskog gurmana Apiciusa. Drevni liječnici znali su za ljekovita svojstva ove zeljanice izrazito bogate vlaknima, vitaminima, biljnim flavonoidima, terpenima i polifenolima.
Kod nas se u priobalnom području bere u travnju i svibnju, a u kontinentalnom u svibnju i lipnju.
U Europi se cijeni bijela šparoga, iako zelena ima značajno bolju hranidbenu vrijednost. Šparoga se naročito za cijeni kao hrana dijabetičara. Tu je i recept za zapečene šparoge s vrhunskom QimiQ bazom za umake koja daje puni okus s manje masnoća, pjenastu strukturu i može se ponovo zagrijati.
za 4 porcije
Sastojci:
250 g QimiQ baze za umake
8 bijelih šparoga, oguljenih i kuhanih
8 komada šunke, svaki oko 15 g
130 g svježeg sira (glatkog)
60 g ribanog parmezana
sol i papar
Priprema:
1. Pećnicu zagrijati na 180°C (gornji i donji grijač)
2. Šparoge prepoloviti. Na dvije polovice šparoga staviti jedan komad šunke. Zarolati.
3. Rolice od šparoga staviti u tepsiju.
4. Promiješati QimiQ bazu za umake sa svježim sirom i parmezanom. Začiniti solju i paprom.
5. Smjesu preliti preko šparoga. Peći u prethodno ugrijanoj pećnici oko 10 minuta.