Radionica blagdanskih kolača Đurđice Prgomet bila je prigoda da iskušamo kesten pire Sane Delikatese (+ recept praline od kesten pirea)

održano 12.prosinca 2019., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Prva radionica za ljubitelje kuhanja koju nam je priredila Đurđica Prgomet, vrsna slastičarka Le Meridien Lav hotela, bila je prigoda da osim blagdanskih kolača od jedne vrste tijesta, napravimo, a i potom kušamo slastice s kestenom. Za pripremu korišten je kesten pire naših partnera Sana Delikatese, agilne tvrtke iz Koprivnice koja je diljem regije poznata po originalnom asortimanu i beskompromisnoj kvaliteti. Dodajmo, ta jesenska namirnica, osim što je osnova brojnih slastica, često je i zamjena za manje zdrave namirnice u njima. Naime, kesten je nutritivno sličan smeđoj riži te od svojih srodnika oraha, badema i lješnjaka razlikuju se nižim udjelom masti te, jedini sadrži C vitamin i vrlo je bogat izvor vitamina B6. Kesten pire može se koristiti i kao prilog slanim jelima, posebice peradi i divljači.

Sana Kesten pire je 100% čisti kesten, kuhan i očišćen te pasiran kako bi imao finu strukturu. Potpuno je prirodan bez ikakvih dodataka, aroma ili sladila. Idealan je za pripremu slanih i slatkih jela, a za najbolji okus i aromu, prije upotrebe kesten pire odmrznite na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku” – poručuju iz Sane delikatesa koji svoj kesten pire imaju u pakiranjima od 250 g i 2 kg.

Prgomet je na punoj radionici radila s polaznicima od tijesta vanilice, linzere, cvjetiće, blagdanske boriće s lješnjacima, gnijezda s čoko namazom čije su okuse upotpunili dodaci Kotanyi, a od kesten pirea nastale su izvrsne praline i rolada.

https://sana-delikatese.hr/

RECEPTI Đurđica Prgomet:

KESTEN PRALINE

Sastojci:

250 g šećera

0,75 ml vode

125 g maslaca

100 g mljevenog keksa

75 g oraha

50 g čokolade

Fil:

150 g kesten pirea Sana Delikatese

50 g šećera u prahu

50 g maslaca

50 g oraha

1 žlica ruma

Glazura:

100 g čokolade

3 žlice ulja

Priprema:

Skuhajte sirup od šećera, pa dodajte maslac i otopite ga u smjesi. Dodajte ostale sastojke – orahe, kekse i čokoladu. Prohladite. Rastopite tijesto preko folije 35 x 35 cm. Za fil izmiješatjte kesten pire, šećer, maslac i orahe. Dodajte i rum. Dužinom prvog tijesta uz rub istisnite dio kreme i zarolajte. Dobit će te 5 trakica. Roladice preliti glazurom i staviti da se hlade. Isijecite na manje komadiće i stavite ih u papirnate košarice. Ovako se može napraviti i veća rolada, ne samo praline.

Scroll to Top