RADIONICA: Klasične gastro partiture i Mediteran u laganim obrocima

  1. svibnja 2019, četvrtak 17-21 h, ŠKMER-ova Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Chef Željko Neven Bremec na ovoj radionici za ljubitelje kuhanja s polaznicima pripremat će lagana jela, uglavnom salate kako bi figuru osovili za predstojeće ljeto.

Što se tiče salate, spomenimo da je njezino konzumiranje u zdravstvene svrhe propisivao još antički liječnik Hipokrat (460. – 380. p.n.e.), otac današnje medicine. Vjerovao da je konzumacija sirovog povrća prije ostatka obroka omogućava lakšu probavu. U Aziji salate od povrća se miješaju sa skakavcima, larvama moljaca, mravima ili škorpionima, a ostatku svijeta najviše s grahoricama, žitaricama, morskim plodovima, tjesteninama… I stari narodi su ih rado jeli. Legende kažu da su Rimljani “vrtnu salatu” posipali slanom otopinom u 1. stoljeću, pa da i sam naziv salata duguje latinskom nazivu za sol (sal). Drevni su Egipćani, pak, svježe povrće začinjavali kombinacijom ulja, octa i orijentalnim mješavinama suhog bilja što se održalo do danas.

Na radionici spremat će se, između ostalog, coleslaw, najpoznatija američka salata koja se poslovično u domovini Donalda Trumpa kombinira s njemu najomiljenijim hamburgerima. U njoj su svježi kupus, ribana mrkva i korijen celera, a začinjava se majonezom, senfom, jogurtom, tabascom, solju i paprom. Na repertoaru je i grčka salata (khoriatiki) koja ima i varijante na Cipru te u Turskoj gdje nosi naziv Çoban salatas. Bit će tu “vodenica“, cezarova salata, spremat će se cheesecake i druga lako probavljiva jela.

Prijave za radionicu na linku https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

Tekst: http://www.gastrobajter,com

Scroll to Top