Sanin egzotični recept s palminim srcima

Palmina srca, iako nama egzotična namirnica, u Južnoj Americi su se konzumirala jednostavno kuhana u vodi i prije dolaska Europljana. Danas je to širom svijeta tražen dodatak za salate ili prilog mesnim i vegetarijanskim jelima, a u Hrvatskoj palmina srca iz Ekvadora nudi naš koprivnički partner Sana Delikatese. Radi se o namirnici s obiljem vlakana, kalija, željeza, cinka, kalcija, fosfora, bakra, vitamina B2, vitamin B6 i vitamin C, čiju ćemo pripremu uskoro isprobati na radionici za članove. U međuvremenu prenosimo vam izniman recept sa Saninih stranica kojim možete početi svoju kuharsku avanturu s palminim srcima uz dodatak kokosovog mlijeka i tempeha, fermentiranog proizvod od zrna soje, kojeg se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Palmina srca

RECEPT: Palmina srca s tempehom u kokosovom mlijeku

Sastojci:

200 grama tempeha

200 grama Sana palminih srca

2 žlice tamari umaka

žlica javorovog sirupa

1 luk

režanj češnjaka

mali komadić đumbira

500 grama šampinjona

pola konzerve kokosovog mlijeka

2 dl vode

žlica sojinog umaka

začini: sol, šareni papar, kurkuma, chili pahuljice

Postupak:

Tempeh narežite na kockice pa ga marinirajte u tamariju i javorovom sirupu najmanje pola sata.

U međuvremenu zagrijte malo sezamovog ili maslinovog ulja pa dinstajte luk dok ne omekša. Dodajte narezane gljive i malo ih popržite dok ne puste svu vodu i ne dobiju zlatnu boju. Zatim dodajte žlicu sojinog umaka, naribani češnjak, naribani đumbir i ostale začine. Nakon par minuta dodajte kokosovo ulje i vodu, dobro sve promiješajte i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta.

Dok se umak lagano kuha, narežite palmina srca na kolutove i popržite ih na malo sezamovog ili maslinovog ulja. Dovoljno će im biti 2 do 3 minute sa svake strane. Sklonite ih s tave i u istoj popržite i tempeh.

Gotovi tempeh i kolutove palme dodajte u pripremljeni umak. Po želji sve poprskajte s malo soka limete. Poslužite toplo kao samostalno jelo ili uz rižu, rezance, njoke, bulgur i sl. Uživajte zdravo!

Recept by: @burbon_i_borovnice

Izvor:

Palmina srca s tempehom u kokosovom mlijeku

Scroll to Top
Malcare WordPress Security