ŠKMER i suradnici održali edukacije u završnici velikog EU projekta za unaprjeđenje obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu


19. i 20. prosinca 2023., Dvorac Bračak, okolica Zaboka

Kuhanje po tehnikama i recepturama 3 Michelin Star restorana, kao i kava u jelima, specijali o samoj kavi i pršutima te o natjecanjima kuhara, konobara i barista, bile su teme edukacija za strukovne nastavnike kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja u okviru projektnih aktivnosti projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok. Za edukacije bili su zaduženi Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa svojim stalnim suradnicima, profesorom i ugostiteljom Marijom Pavićem (pršut i natjecanja u posluživanju), te baristom Dušanom Kerićem (kava i natjecanja), a bile su namijenjene za osoblje iz Srednje škole Zabok i iz njenih partnera na projektu: Srednje škole Prelog, Srednje strukovne škole Varaždin i Bjelovar.
“Vrlo smo zadovoljni suradnjom s Udrugom ŠKMER u projektnim aktivnostima, njihovim masterchefovima i predavačima. Svi su se posebno angažirali kako na sajmovima turizma tj. Danima turizma i ugostiteljstva u Zagorju, a bilo ih je 4 u godinu dana, tako i na svih preostalih 20 specijalističkih edukacija, vezanima uz enogastronomiju. Možemo reći da su i djelatnici naših partnerskih škola, kao i mentori iz ugostiteljskih tvrtki iz Središnje Hrvatske sudjelovali u navedenim projektnim aktivnostima tj. edukacijama te da su i oni bili zadovoljni i impresionirani pristupom, sadržajem i provedbom edukacija. Nastavno na tu suradnju, imamo dodatnih poziva i zamolbi za nastavak pozitivnih suradnji i mogućnosti za dugoročne prijateljske i poslovne prilike i odnose” – istaknula je Renata Tršinski, voditeljica projekta ReCeZa- Regionalni centar Zabok.
U dva dana održano je 6 radionica na kojima su sudjelovali i učenici, koji su iz prve ruke mogli vidjeti kako se kuha u restoranima s Michelinovim zvjezdicama te poslušati predavanje o kriterijima procjenjivanja učenika na gastronomskim i ugostiteljskim natjecanjima.
Ekipa ŠKMER-a predvođena masterchefom Željkom Nevenom Bremecom na edukaciji “Jela s 3 zvjezdice” pripremala je tunu s krokantom od kikirikija i papra uz egzotičnu salata od manga, punjenog brancina Cote d’Azur, “Argentinske” kozice s pet „mrkvica“ te steak i orzoto od liganja. Dan kasnije Bremec i ekipa su u suradnji s Dušanom Kerićem održali edukaciju “Kava u jelima“, a tom su se prilikom pripremali janjeći franch rack s umakom od kave, Carnitas – sporo pečenu svinjsku plećka ili vrat te pileća prsa u marinadi od kave i chillija.

Projekt ReCeZa završava s 28. prosinca 2023., međutim Ministarstvo znanosti i obrazovanja je našu školu i u sljedećih 5 godina reakreditiralo kao Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. To znači da smo jedina institucija od Osijeka do Opatije koji objedinjavaju na poseban način različite sudionike u turizmu i ugostiteljstvu, od učenika koji se školuju za zanimanja turizma i ugostiteljstvo, do mentora i poduzetnika u sektoru te institucija vezanih uz turizam i ugostiteljstvo i na kraju šire društvene zajednice koja sudjeluje u turističkim procesima regije Središnje Hrvatske. Naša škola već 7. desetljeće provodi edukacije ugostiteljsko turističkih djelatnika za potrebe gospodarstva regije, ali i šire, a ova je situacija samo vjetar u leđa nastavku stvaranja uspješnih karijera u ugostiteljstvu i turizmu, kako za učenike tako i za odrasle polaznike” – navela je Tršinski.

O PROJEKTU:
Srednja škola Zabok provodi projekt pod nazivom „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“,
cilj je transformacija SŠ Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Srednja škola Zabok će postati regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.
U provedbi projektnih aktivnosti radi se na Uspostavi organizacije rada i razvoja RCKTU Zabok, Razvoju i unaprjeđenju obrazovnih programa i kurikuluma RCKTU Zabok, Jačanju kompetencija nastavnika i mentora, Razvoju inovacija i suradnje te na Promociji strukovnih zanimanja i rada RCKTU Zabok.

PROGRAM EDUKACIJE:

Kuharstvo:
19.12.2023.
09-13:00 Jela s 3 zvjezdice, Željko Neven Bremec
13:00 – 17:00 Edukacija ocjenjivanja i priprema za kuharska natjecanja, Željko Neven Bremec

20.12.2023.
09:00-13:00 Kava u jelima – jela / menu s kavom, Željko Neven Bremec & Dušan Kerić

Posluživanje:
19.12.2023.
09:00-13:00 Edukacija ocjenjivanja i priprema za natjecanje u kavi, Dušan Kerić
13:00-17:00 Rezanje, prezentacija i posluživanje pršuta, Mario Pavić

20.12.2023.
09:00-13:00 Edukacija ocjenjivanja i priprema za natjecanje posluživanja, Mario Pavić

Scroll to Top