ŠKMER u projektu “Život nakon turizma”: Budućnost Splita prikazana nakon klimatskog i turističkog sloma 2055. godine

Grad koji nakon klimatskog sloma polovicom 21. stoljeća svoju Antiku gubi pod morem, grad koji od turističke Meke s četvrt milijuna stanovnika u svojoj isključivosti prema drugim gospodarskim sferama postaje gradić s 20.000 najupornijih, te silom prilika postaje ovisan o prehrani morskim organizmima poput vlasulja i algi i kreće ih uzgajati na podvodnim antičkim trgovima” – šturi je sažetak scenarija projekta “Život nakon turizma” Umjetničke akademije u Splitu koji se predstavio u utorak 16. listopada,a otvoren je posjetiteljima u Galeriji umjetnina do 6. studenog.

Radi se o svojevrsnoj kombinaciji (spekulativne) instalacije, istraživanja, izložbe i edukacija Ivice Mitrovića i Olega Šurana, predavača s odsjeka za Dizajn vizualnih komunikacija a i jednom od projekata u sklopu radionica “Interakcije 2018 – Život nakon katastrofe” Umjetničke akademije u Splitu. Projekt je financiran sredstvima javnih potreba u kulturi Grada Splita, a provodi se i u suradnji sa ŠKMER-om čiji su članovi u utorak spremili rižot od vlasulja, jedne od namirnica “budućnosti” uz morske račiće artemije, te jednostanične alge koje ovaj projekt opisuje kao buduće proizvode podvodnih morskih farmi u potopljenoj Dioklecijanovoj plači. Život nakon turizma prate i edukacije o klimatskim promjenama Jadrana od strane stručnjaka Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

“U bliskoj budućnosti, već sredinom 21. stoljeća, otvara se mogućnosti za ekstremne scenarije. Namjera projekta je kroz spekulativni dizajnerski pristup (tzv. Mediteranski spekulativni pristup) ponuditi moguće alternativne scenarije očekivanih ekstremnih klimatskih budućnosti, scenarije koji bi nas mogli pripremiti za takve post-apokaliptične budućnosti. Namjera je, također, i pokušati ponuditi metode i alate koji bi pojedincima i zajednici mogli pomoći u gradnji života nakon katastrofe”…poručili su autori projekta.

 

Više o svemu na linku:

http://www.umas.unist.hr/uncategorized-hr/dogadanja/zivot-nakon-turizma/

Scroll to Top