TASTE THE MEDITERRANEAN/OKUSI MEDITERAN!: HVAR PO 6. PUT POSTAJE PRIJESTOLNICA GASTRONOMIJE

22. – 25. svibnja, Hvar

Šesto izdanje međunarodnog festivala taste the mediterranean/okusi mediteran! održat će se na atraktivnim lokacijama u gradu Hvaru i okolici. Kao i svake godine, goste i sudionike festivala očekuju uzbudljivi masterclassovi renomiranih chefova iz hrvatske i inozemstva, okrunjenih Gault&Millau tokama te Michelinovim zvjezdicama, ekskluzivne četveroručne večere udruženih chefova koji će pripremati mediteranske delicije, predavanja i radionice vrhunskih sommeliera, znanstvenika, stručnjaka te profesionalaca iz ugostiteljskog sektora iz Hrvatske, Italije i Belgije. U sklopu programa festivala, koje će i ove godine podržati Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, i ove će godine na hvarskoj pjaci biti postavljena mediteranska tržnica sa štandovima izlagača tradicionalnih otočnih proizvoda.

Kao i na prošlogodišnjem izdanju festivala, naglasak će i ove godine biti na temama održivosti i ekologije te očuvanju nematerijalne kulturne baštine naših otoka koja je uključena i na UNESCO-vu listu. Od samih početaka, želja je i misao vodilja Festivala očuvanje i promocija mediteranske prehrane i mediteranskog načina života te predstavljanje Hrvatske kao značajnog enogastronomskog odredišta.

Tako će ovogodišnje izdanje festivala ugostiti cheficu Bee Satongun, koja se može podičiti titulom najboljeg ženskog chefa azije u 2018. godini, koju dodjeljuje Asia’s 50 best restaurants. Njezin bangkoški restoran paste okrunjen je michelinovom zvjezdicom. Festival će ugostiti i jednog od najboljih hrvatskih chefova, Hrvoja Zirojevića, nositelja titule chefa godine 2019 prema izboru Gault&Millau Croatia, iz restorana laganini na Palmižani.

Masterclassove će održati i ostali gault&millau croatia laureati: veliki chef sutrašnjice 2019 Fabricio Vežnaver, chef tradicijske kuhinje 2019 Vesna Miletić, chef slastičar 2019 Biljana Milina.

Sudionici festivala imat će priliku učiti od već „kućnog“ chefa festivala, Lionela Levyja, koji se može pohvaliti trima gault&millau tokama te michelinovom zvjezdicom, a poznat je i kao začetnik nove mediteranske kuhinje. Japansko-francuski chef Ippei Uemura, mladi talent 2017 po izboru gault&millau france demonstrirat će japansku tehniku rezanja i obrade ribe.

Na festivalu će sudjelovati i talijanski chef Marcello Trentini, Vicente Patino, chef iz španjolske Valencije, Igor Jagodić, chef godine 2019 po izboru Gault&Millau Slovenia, master pastry chef Sokol Prenga iz Albanije te domaće snage: chefovi Sandra i Dane Tahirović iz Splita te chef Nataša Vukmirović iz Hvara.

Radionicu kušanja vina održat će gospođa Mira Šemić, renomirana sommelierka, wine academic i direktorica Gault&Millau Slovenia te Siniša Koceić i Alen Gulen, popularizatori kulture vina.

Program i ostale pojedinosti na:

http://www.tastethemediterranean.eu/hr/

 

Scroll to Top