Tjaša Rogelj…slovenska prvakinja Grand Gourmeta 2019 koja pomiče granice u latte artu

1.-5. prosinca, hotel Cornaro (Sinjska 6), Split

Natjecanja barista u latte artu i signature drinku na bazi espressa ove godine će se održati na Split Gourmet Expou 2020 u splitskom hotelu Cornaro, kao i ostala natjecanja koja su do sada bila u sklopu Grand Gourmetu. Radi se o disciplinama na koje su u proteklih pet godina u Makarsku se stizali okušati vrhunski europski baristi, a osim natjecanja, ovakve manifestacije sudionicima su bile ključne zbog razmjene znanja i iskustava s kolegama te upoznavanju s novitetima. Kao jednu od najagilnijih mladih baristkinja treba izdvojiti Tjašu Rogelj (21) iz Slovenije.

Lanjska je pobjednica Grand Gourmeta u kategoriji barista seniora. Osvojila je u Makarskoj zlatne medalje u “latte artu” (iscrtavanju oblika na kavi zagrijanim mlijekom), te izradi napitaka “signature drinks”, dok je njezina sunarodnjakinja Tea Lešćanec osvojila prvo mjesto među baristima juniorima što govori da Slovenija sustavno razvija ugostiteljska zanimanja kroz školovanje te natjecanja koja su ključna za prave provjere znanja i stjecanje samopouzdanja.

“Oduvijek sam željela posao u okruženju ljudi, zbog toga sam počela raditi s kavom prije pet godina u srednjoj školi, pa i krenula se natjecati se u Sloveniji kao barista. U jednom trenutku natječući se, spoznala sam da je to ono što sam ja zaista, da je to moj životni poziv, ne samo posao. Zaredali su se odlasci na brojna natjecanja, što je donijelo i iznimna iskustva. Kasnije sam u želji da napravim nešto više, započela se natjecati i u latte artu. No, od natjecanja u toj vještini smatram da je ipak važnije znati pripremiti vrhunski espresso, jer ako popijete lošu kavu, latte art to neće učiniti boljim. Inspiraciju za latte art crpim iz crtića, a za signature drink iz stvarnog života. Uvijek želim raditi nešto drugačije, pa zato isprobavam neke lude ideje za koje ljudi nikad nisu mogli pomisliti da mogu uopće biti dobre. No, volim biti izvan okvira.” – kazala je Tjaša.

 

Program Split Gourmet Expo – Biser mora & Grand Gourmet 2020.

Scroll to Top