ŠKMER u projektu “UKLJUČI SE!”: Besplatna osposobljavanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu za starije i osobe s invaliditetom

Nezaposleni stariji od 54 godine te osobe s invaliditetom bez obzira na dob mogu se prijaviti na besplatan program osposobljavanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu u sklopu projekta “Uključi se!” financiranog od strane Europskog socijalnog fonda s 1.295.957,28 kuna. Provodi ga splitski Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, dok je za koordinaciju projekta zadužena CEDRA (Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj). Za praktično osposobljavanje polaznika (70 posto udjela edukacije) za zanimanja u ugostiteljstvu zaduženi su profesionalni kuhari iz udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, a dio prakse odvijat će se i u splitskom hotelu Park. Dakle, osposobljavati će se pripadnici socijalno zapostavljenih skupina za domaćice u vili i privatnom smještaju, grill majstore, slastičare tradicionalnih slastica, kao i osobe za pripremne poslove u kuhinji te administratori turističkog internetskog marketinga. Edukacije će se održavati od veljače do kolovoza 2019. godine. Napomenimo, da će se dio osposobljavanja odvijati i on line kako bi se izašlo u susret osobama koje imaju problema s kretanjem, a posao mogu obavljati iz svog doma.

“Kad govorimo o domaćinima u vili i privatnom smještaju, ne govorimo samo o sobarici i čistačici, već o sveobuhvatnijem i interesantnijem zvanju. Govorimo i o osobi koja možda ima sama svoje apartmane ili će naći poslodavca koji posjeduje privatni smještaj. To je osoba koja vodi računa kad gosti dolaze i odlaze, je li sve uredno, ima li u apartmanu sve što se treba, kao i niz drugih stvari nužnih za takve vrste smještaja. Kroz edukacije naučit će ponešto od stranih jezika, bontona, kulturnih razlika potencijalnih skupina gostiju i ugostiteljskoj etici” – navela je Tamara Visković, ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata.

 

Kroz 160 sati osposobljavanja polaznici će za zvanje domaćina/ice u vili ili privatnom smještaju upoznati tehnologiju čišćenja i razvrstavanje otpada, komuniciranja s gostima i doprinošenju njihova zadovoljstva boravkom u vili ili kakvom drugom smještaju. Također, steći će nužna informatička znanja za prodaju, rezervacije i prijavu gosta, pripremati i posluživati zajutrke te jednostavna jela, kao i primjenjivati mjere zaštite na radu i od požara te pružati osnovnu prvu pomoć.

“Poslovi u ugostiteljstvu su većinom teški i naporni, pa najčešće nisu za osobu s invaliditetom. No, mi smo domislili edukaciju za pripremne poslove koje mogu obaviti i starije i osobe s invaliditetom, ako steknu potrebne vještine, a mi smo tu da ih tome naučimo. Dakle, da prije otvaranja kuhinje odradi svu pripremu nužnu za dnevni rad” – dodala je Visković.

Za osposobljavanje “Pripremni poslovi u kuhinji” namijenjeno je 156 sati, a polaznici će se naučiti koristiti kuharske alate i uređaje na siguran način, razlikovati namirnice, kao i postupke pri obradi, pripremanju i prigotovljavanju namirnica. Učiti će se pravilnom održavanju osobne te higijene uređaja i radnog prostora, zaštiti na radu i od požara te pružanju prve pomoći.

“Administratora turističkog internetskog marketinga smo razvili kao zanimanje ponajprije za one koji imaju lokomotorne smetnje, za one koji će se vrlo teško naći u drugim poslovima u turizmu i ugostiteljstvu. Onaj koji radi dobar marketing, booking, ima volje i energije da se tim bavi, to zaista može raditi iz svog doma, skoro bez da ustaje iz kreveta. Ovo je zanimanje vrlo dobro za mlade osobe s invaliditetom koje poznaju osnove engleskog jezika i vladaju društvenim mrežama. Dakako, ovo mogu raditi i starije osobe koje uđu u ovaj program u trajanju od 120 sati” – istaknula je Visković.

Iz Centra Zlatna vrata ističu kako su svi navedeni poslovi visoko traženi od strane poslodavaca, kao i da znanja i vještine koje se steknu kroz projekt “Uključi se!” mogu biti temelj za samostalan rad, kroz honorarni angažman ili samozapošljavanje.

“Ovaj obrazovni proces je fleksibilan i prilagodljiv različitim individulanim zahtjevima polaznika, kao i fizičkim ograničenjima i udaljenom stanovanju. U ponudi su edukacije za osobe s različitim „startnim pozicijama“ u smislu završenog školovanja i prethodno stečenih vještina, a kroz organizirani praktični rad polaznici dolaze u direktan kontakt s potencijalnim poslodavcima u terminu pred samu turističku sezonu, dakle u vrijeme kada su u najboljem položaju da budu i zaposleni” – naveli su iz Zlatnih vrata.

 

Kontakti:

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata

Dioklecijanova 7
21000 Split
T +385 (0)21 361524
F +385 (0)21 361201
info@zlatnavrata.hr

tekst: Mak Jovanović, foto: Jelena Katavić

 

Scroll to Top