Velika eno-gastro fešta dalmatinskog zaleđa i ove godine Vrgorac potvrdila kao prijestolnicu domaćih proizvoda

Gradski park Vrgorac, 31.05., 01.06. i 02.06.2019. godine

Četvrto izdanje eno-gastro manifestacije Dani Dalmatinskog pršuta i vina održano je za vikend, a uspjelo se provući bez kiše koja je dobrano natapala gotovo cijelu Dalmaciju. U Gradskom parku u Vrgorcu predstavilo se 40 izlagača s obiljem domaćih proizvoda, sve je pratio bogat zabavni program i šušur, a tradicionalna jela bazirana na namirnicama vrgorskog kraja sve tri večeri kuhala je ŠKMER-ove međunarodna reprezentacija. Stevo Karapandža, Marija Lulić, Željko Neven Bremec (Hrvatska), René van Sevenant (Francuska) te crnogorski chef Vuksan Vuko Mitrović prvu su večer u mega teći pripremili njoke s pršutom i vrgorskom zlataricom te šalšom od domaćih rajčica, drugu janjetinu u mlijeku (na pastirski), a za završnicu u nedjelju ŠKMER-ovci su posjetiteljima ponudili teletinu s orzom, pršutom i vrgorskim vinom. U svemu velika su potpora našim kuharima bili učenici i nastavnici Srednje škole “Tin Ujević”.

„Nekoliko tisuća posjetitelja te 40 izlagača jasan su dokaz kako su Dani Dalmatinskog pršuta i vina jedna od najboljih fešta pršuta i vina u Dalmaciji. Titula Grada Dalmatinskog pršuta i vina koju naš Vrgorac s ponosom nosi svake nas godine potiče na još kvalitetniju organizaciju, još sadržajniji program i još bogatiju ponudu onog najboljeg što vrgorski kraj nudi. Veliki interes svih posjetitelja i pohvale za dobar program samo su još jedan poticaj da sljedeće godine ovu manifestaciju dignemo na još višu razinu“, izjavila je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca.

 

Vrgorac  je ugostio brojne proizvođače, izlagače i posjetitelje koji su se na jednom mjestu okupili kako bi uživali u vrhunskom pršutu i drugim mesnim delicijama, iznimnim vinima te ostalim domaćim proizvodima poput jagoda, trešanja, češnjaka, luka, meda i koječega drugog što se teško može nabaviti u gradovima uz more, a da dolazi s malih seoskih imanja. Osim toga, mogle su se kušati autohtone vrgorske vinske sorte Zlatarica Vrgorska i Trnak koje su vinari posljednjih godina zahvaljujući novom pristupu osovili u vrhunska vina, a njihov uzlet u stopu sve više počinju slijediti vinari iz BiH te drugih mjesta dalmatinskog zaleđa koji su se predstavili na manifestaciji sa svojim edicijama vrhunskih vina.

Dodajmo da je ova manifestacija ključna i za promociju zaštićenog Dalmatinskog pršuta, kojeg više od 70 posto se proizvodi u vrgorskom kraju, a tu je smještena i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi.

„Odavno je Dalmatinski pršut prepoznat kao delicija koja svoje mjesto nalazi na sve većem broju stolova restorana i naših domova. Njegovu posebnost potvrđuje i zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla, a tajna recepture je tradicionalan i prirodan proces proizvodnje bez dodanih konzervansa i aditiva, soljenje morskom soli te sušenje na dalmatinskoj buri i zrenju u razdoblju od najmanje godinu dana. Samo se u trenutnoj pršutani Mesne industrije Braća Pivac u Zavojanama proizvede oko 70.000 komada certificiranog Dalmatinskog pršuta, a u tijeku je izgradnja nove pršutane u Gospodarskoj zoni Ravča u kojoj ćemo uvišestručiti proizvodnju. Vještina proizvodnje Dalmatinskog pršuta dio je dalmatinske tradicije i moramo je očuvati, a ova je manifestacija jedan od načina kojima podsjećamo na njegovu autentičnost i važnost u izvornoj gastronomskoj ponudi Hrvatske“, izjavio je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac.

Osim bogatog folklornog programa, okupljene je u petak zabavljala Zorica Kondža, u subotu Neno Belan sa svojim Fiumensima, a u nedjelju 4. Dane Dalmatinskog pršuta i vina zatvorila je svojim koncertom Vanna. Dodajmo da su ŠKMER-ovci u sklopu manifestacije posjetili OPG-ove Borovac i Majić (Pršutana Majić) te se oduševili ponudom domaće hrane. Kod vinara braće Gašpar kušali su i čuvene vrgorske puževe o kojima ćemo uskoro opširnije pisati, a, dakako, pili su se  zlatarica, vrhunska plavka i kupaža merlota i caberneta sauvignona pod imenom Vergolas.

Scroll to Top