ŽELIM JESTI ZDRAVO!: Nova sezona kuharskih radionica za djecu koje potiču zdravi dalmatinsko-mediteranski način prehrane

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija od jeseni kreću s još jednim projektom namijenjenim najmlađima. Riječ je o dječjim kuharskim radionicama “Želim jesti zdravo”, koje će obuhvatiti oko 600 djece predškolske i školske dobi (od 6 do 14 godina) Splitsko-dalmatinske županije. Na radionicama pod vodstvom ŠKMER-ovih chefova na zanimljiv i nesvakidašnji način približit će se kao i lani malim polaznicima zdravu hranu te im ukazati koliko ukusna mogu biti jela od namirnica koje možda i nisu na prvi pogled privlačne. Time se promovira ispravan način pripreme autohtonih namirnica, kao i dalmatinsko-mediteranski način prehrane.

Očekivani rezultat je da će polaznici nakon sudjelovanja na radionicama početi pozitivno mijenjati prehrambene navike što u konačnici dovodi i do smanjenja pretilosti kod mladih.

Naime, prema rezultatima istraživanja “Europska inicijativa praćenja debljine u djece” (Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI) u Hrvatskoj je 35 posto djece u dobi od 8 do 8, 9 godina s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, te smo prema statistici među prvih pet europskih zemalja s tim problemom. Riječ je o ukupno 31 % djevojčica i 38,7 % dječaka koji su pretili, najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u kontinentalnoj Hrvatskoj (35,6 %,), a dječaka u jadranskoj regiji (42,2 %). Uočeno je da više od tri puta tjedno 4,3 % djece jede pizzu, pržene krumpiriće, hamburger ili kobasice, njih 27 % jede kolače, krafne ili pite, 31,1 % ih jede čokoladu ili bombone, dok 29,1 % djece više od tri puta tjedno pije sokove s dodanim šećerom. Štoviše, 66,5 % djece ne jede svakodnevno svježe voće, a njih 82,8 % povrće. Iako je poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, 22,9 % školske djece u Hrvatskoj ne jede ga svakodnevno.

Osnovni cilj projekta je naučiti djecu jesti zdravije i u njihovu prehranu uključiti zdrave autohtone namirnice lokalnih proizvođača, a time ismanjiti sve veći broj pretile djece. Namjera je i da djeca prvi put probaju jela od namirnica koje prije nisu voljeli ili nikad vidjeli. Očekivani rezultat je da će minimalno 40% djece koristiti u svojoj prehrani namirnice koje su obrađivali na kulinarskoj radionici te usvojiti način pripreme istih i sudjelovati u kuhanju zajedno s roditeljima. Ovim se daje na važnosti i blagodati dalmatinske prehrane, usvajaju se zdrave i radne navika te stvara osjećaj važnosti osobnog doprinosa u pripremi kvalitetnog, ukusnog i zdravog obroka te uči o pravilnom odabiru i kombinaciji namirnica.

 

Scroll to Top