ZLATNA KAPJA UJA: “Fešta kojom su Šoltani proslavili novu nagradu sa ‘svjetskog prvenstva’ maslinovih ulja uz ŠKMER-ove delicije”

14. lipnja 2019., Grohote – Šolta

Udruga Zlatna Šoltanka proslavila je u petak nagradu sa ‘svjetskog prvenstva’ maslinovih ulja NYIOOC World Olive Oil Competition održanom u New Yorku prošlog mjeseca gdje je “Šoltansko” trijumfiralo u kategoriji ‘Best in Class‘. Naime, ekološko ulje te udruge 20 malih otočkih maslinara certificirani je ekološki proizvod super premium klase (iznad ekstra djevičanskog), zaštićen oznakom izvornosti, koje je, osim ove godine, na ovom najprestižnijem takmičenju maslinovih ulja svijeta u New Yorku i 2017. godine proglašeno jednim od najboljih u kategoriji intenzivnih jakih ulja. Dodajmo da pola litre ovo ulja stoji 250 kuna, a Šoltani se diče da se radi o ulju koje ima iste ili još bolje karakteristike nego puno razvikanija maslinova ulja iz Grčke, Italije i Španjolske.

Povodom ove nagrade održana je fešta i stručni skup u Grohotama, a naša ekipa predvođena Marijom Lulić i Stipom Milićem pobrinula se za okuse i cooking show uz zabavni dio manifestacije nazvan „U uru kad obid treba bit na stolu – bokun iza podne“. Skuhano je i podijeljeno oko 250 porcija rižota od kozica i tikvica te sipe s bobom i njokima, a sladilo se s čokoladni browniesima s maslinovim uljem i kremom od limuna. Sve su pratila i vrhunska šoltanska vina. Održan je i “slavljenički” stručni skup na kojem su okupljeni domaći eminentni stručnjaci s područja maslinarstva s Instituta za jadranske kulture: dr. Tea Bilušić, dr. Mirela Žanetić, dr. Tatjana Klepo i dr. Ivica Vlatković koji su svako sa svog aspekta i specijalnosti šoltanskim maslinarima proširili znanje o maslinama i ulju, posebice s naglaskom na njegovu ljekovitost.

“Masline na Šolti rastu na kamenim proplancima s malo plodne zemlje, upotreba mehanizacije je nemoguća, sve se radi s malim ručnim alatima. Jedino tako je svako naše stablo jedna „ličnost“, maslinar razgovara s njim i zna točno kad mu treba pomoć i što mu nedostaje. Isto je i kod berbe: Svaki plod prođe više puta kroz ruku; kod skidanja sa stabla, kod skupljanja u korpe, kod čišćenja suhog lišća i grančica. Oštećeni ili pokvareni plodovi se odmah odstranjuju, ostaju samo zdravi, sočni plodovi. Ulje dobiveno od takvih plodova nema nikakve sličnosti s uljima koja se prodaju u trgovačkim lancima i ne mogu se prodavati pod istim imenom.” – poručuju iz udruge Zlatna Šoltanka.

Scroll to Top