SABLJARKE: priča i recept Gastro ribarnica Brač

Sabljarka opaki je morski predator koji se ne da lako uloviti, može narasti i preko četiri metra te težiti oko 600 kilograma. Kod nas love se manji, ukusniji primjerci te ribe koja se po starinski na jadranskoj obali naziva iglun i pripremaju na brojne načine. Ribolov mediteranskih sabljarki se, dakako, u Sredozemlju odvija po strogim pravilima zbog zaštite vrste koju je ugrožavao prekomjerni izlov ribarskih flota Italije, Španjolske i Grčke. Na Hvaru su 1992. ulovljeni primjerci duljine od 2,5 i 3 metara, teški preko 110 kilograma, a 2009. godine udicom kod Palagruže izvučena je sabljarka od 160 kilograma koja je završila na trpezi poznatog hvarskog restorana.

Gastro ribarnice Brač, osim što znaju nuditi vrhunske primjerke u svojim trgovinama, imaju i izvrstan način za pripremu sabljarke s bulgurom i povrćem. Uz njihovu recepturu možete doznati i puno toga o nutritivnim vrijednostima ove ribe. Podsjetimo i da je Ernest Hemingway opisao lov na sabljarku, doduše nije se radilo o mediteranskoj podvrsti kakva se lovi u Jadranu, u svom remek djelu Starac i more te dobio Nobelovu nagradu 1954. godine.

RECEPT: Ražnjići od sabljarke i povrća na proljetnom bulguru

Sastojci za 4 osobe :

Filet sabljarke 40 dag

Bulgur 18 dag

Šeri rajčice 5 dag

Tikvice 30 dag

Ljubičasta kapula 30 dag

Crvene paprike 25 dag

Balancane 10 dag

Bukovače 15 dag

Kapula 10 dag

Češnjak 3 dag

Maslinovo ulje 1 dl

Maslac 2 dag

Peršin pola vezice

Bijelo vino 0,5 dl

Grana padano 2 dag

Sol,papar

Smeđi šećer 1 dag

Kockice sabljarke nataknite na drvene ražnjiće, posolite i lagano nauljite te ispecite na umjereno ugrijanom roštilju. U međuvremenu na laganoj vatri skuhajte bulgur u 3,5 dl slane vode s malo maslinova ulja. Kapulu usitnite, prodinstajte je, pa dodajte sitno sjeckani češnjak, podlijte vinom i kad krene isparavati alkohol, dodaje cherry rajčice. Posolite ih, popaprite i zasladite smeđim šećerom. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. U međuvremenu ostatak povrća isjecite na manje kockice, posolite i zapecite u pećnici 15 minuta na 180ºC. Pomiješati s bulgurom i šalšom uz dodatak maslaca, grana padana sira i peršina. Bulgur složiti kao podlogu i na njega položiti ražnjiće te pokapajte maslinovim uljem prilikom posluživanja.

Scroll to Top