(PO)MORSKO JE DOBRO: Radionica gurmanskih jela za djecu i mlade bila je gozba, a tu je i recept za pohane filete srdela

održano 14. listopada 2023., ŠKMER Kuharska Akademija, Split

ravioli s nadjevom od jadranskih kozica s domaćom šalšom, pohani fileti srdela, fritule od bakalara s tartar umakom, lignje s peškafonda uz blitvu na dalmatinski, pečeni lubin s povrćem te riblji burgeri od mola i trilje, pripremali su se na prošlotjednoj radionici dalmatinskih jela za djecu i mlade od 12 do 17 godina pod vodstvom chefa Željka Nevena Bremeca.

Riječ je aktivnostima iz treće faze projekta (Po)morsko je dobro kojem je cilj popularizirati i oživjeti dijelom zaboravljena jela i načine pripreme ribe i morskih proizvoda tijekom 2023.godine, a ciljana skupina su djeca i mladi u dobi od 6 do 17 godina. Šefovi mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) ovim želi povećati konzumaciju ribe i morskih proizvoda u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i u kućanstvima, kao i očuvati tradiciju vezanu za ribarstvo i potaknuti potrošnju lokalnih ribarskih proizvoda. Projekt (Po)morsko je dobro podržan je od Splitsko-dalmatinske županije, a obuhvaća radionice, prezentacije kao i škole kulinarstva te recepture.

„Želimo povećati konzumaciju ribe i ribljih proizvoda, naučiti djecu pravilnim tehnikama pripreme ribe i ribljih proizvoda i povezati ribarstvo kao jednu od osnovnih gospodarskih grana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, promovirati kuharstvo u pripremi tradicijskih jela s modernom i inovativnom prezentacijom i predstaviti prirodnu i kulturnu baštinu i brigu o zaštiti okoliša i očuvanju čistoće mora kao izvorišta egzistencije u našoj županiji. U suradnji s nutricionistima, naši chefovi djeci i mladima na zanimljiv način predstavljaju mediteranske namirnice, te skupa kuhaju jela i na kraju ih i degustiraju. Projektom se osvještava i njeguje važnost i blagodati mediteranske (dalmatinske) prehrane, utječe se na poboljšanje zdravlja korisnika, stvaraju radne navike i osjećaj važnosti osobnog doprinosa u pripremi kvalitetnog – ukusnog i zdravog obroka, uči o pravilnom odabiru i kombinaciji namirnica, te se potiče važnost zajedništva unutar obitelji“ – istaknula je Nives Delić, voditeljica ŠKMER-ovih projkata za djecu i mlade.

RECEPT:

Pohani fileti srdela

Sastojci za 4 osobe:

Svježe jadranske srdele 800 g

Sol, papar

Oštro brašno 500 g

Razmućena jaja 2 kom

Krušne mrvice 500 g

Ulje za prženje

Limun 2 kom

Način pripreme:

Srdelama skinuti ljusku. Zatim u jednom potezu “otkinuti” glavu i izvaditi utrobu. Palcem proći uz kost s unutrašnje strane srdele, s obje strane kosti, pa izvaditi srednju kost, tako da dobijemo dva fileta koja se drže na repu. Ribu blago posoliti i popapriti.

Ribu uvaljati u oštro brašno, razmućena posoljena jaja i krušne mrvice. Planiranu srdelu pržiti u dubokoj zagrijanoj masnoći, dok se ne napuše i dobije lijepu smeđu boju. Ukrasiti i servirati s kriškama limuna.

Na radionici korišteno je Orgula Junior BIO eksta djevičansko maslinovo ulje namijenjeno djeci,a dio je društveno odgvornog projekta našeg partnera Orgula za zdrav razvoj djece kroz uravnoteženu prehranu i fizičku aktivnost.

Scroll to Top