održano 4. veljače 2021., ŠKMER Kuharska Akademija
Cajun & Creole kuhinju upoznali smo na radionici za ljubitelje kuhanja prošlog četvrtka. Jaku i raznoliku kuhinju Louisiane chef Željko Neven Bremec predstavio je kroz klasike poput Jambalaye, Gumba, Hoppin’ Johna i tri deserta; Bread Pudding Cake, Uncle Buddy’s Bayou Brownies, Candied Yams, te smo se još jednom uvjerili kako se razdaljina između kontinenata može smanjiti začinima Kotanyi. Naime, recepture Louisiane Bremec je obogatio Kajenskim paprom kako bi što okusi bili bliži onima američkog juga čiju je kuhinju dobrano proučio tijekom kuharskog usavršavanja u SAD-u.
“Kotányi Kajenski papar posebno je popularan zahvaljujući svojem delikatnom dimljenom, lagano gorkom i izrazito ljutom okusu, a i zato što mnogim jelima daje sjajan okus. Daje specifičnu ljutinu jelima od jaja, krumpira, rakova i ribe, kao i bijelim umacima i kremastim juhama” – ističu iz Kotányija koji su nam darovali i recepturu za ukusnu crvenu leću s ovim začinom.
Tu je i recept s radionice Hoppin’ Joha, istinskog specijaliteta američkog juga. Soul Food koji se neizostavno jede za Novu godinu jer se smatra da donosi sreću. Ključni sastojci su grah, riža i meso, a receptura vuče porijeklo iz Afrike i stigla je s robovima u SAD, no obogatila se drugim kulinarskim utjecajima naroda koji su ispremiješali u Louisiani i okolnim državama.
Sastojci:
1 buncek
žlica maslinova ulja
2 kapule, sjeckane
celer stabljika
žličica sjeckanog češnjaka
400 g graha, namočenog preko noći, najbolje Black-eyed peasa
litra pilećeg temeljca
List lovora, majčina dušica
Sol, papar
Kajenski papar Kotányi
mlada kapulica
Riža za prilog
Priprema:
U većem loncu zagrijte ulje, pa popržite buncek sa svih strana. Dodajte nasjeckanu kapulu, papriku, celer i češnjak te pržite 4 minute. Dodajte fažol, temeljac i sve začine. Dovedite do točke vrenja, pa smanjite vatru i kuhajte 40-tak minuta, odnosno dok grah ne omekša. Po potrebi još podlijte tekućinom. Na kraju, otkoštite buncek, narežite ga i poslužite s grahom, sve zajedno preliveno preko kuhane riže. Pospite sjeckanom mladom kapulicom.
KOTANY RECEPT: Crvena leća s kajenskim paprom
Sastojci:
manji češnjak
1 klinčić
1 crvena paprika
150 g crvene leće
1 žlica sezamovog ulja
200 ml juhe od povrća
400 g nasjeckane rajčice (limenka)
240 g bijelog graha (limenka)
80 g kukuruza (limenka)
2 žlice kiselog vrhnja
1 žličica brašna
1 komar mladog luka
2 žlice Kotányi Kajenskog papra
malo Kotányi papra šarenog
žličica mljevenog Kotányi kima
Priprema:
Zagrijte malo sezamovog ulja u loncu i pirjajte luk i češnjak. Dodajte papriku i također popržite. Zatim dodajte leću i kuhajte oko 3 minute.
U sljedećem koraku deglazirajte juhom od povrća. Sad dodajte nasjeckanu rajčicu. Sve bi trebalo kuhati 10-ak minuta dok leća ne bude kuhana. Začinite Kotányi soli i paprom te umiješajte kim.
Zatim umiješajte grah i kukuruz i kuhajte još 10 minuta. Pomiješajte malo kiselog vrhnja s 1 žličicom brašna i umiješajte, također narezane kolutiće mladog luka i začinite Kotányi Kajenskim paprom.