RECEPT ZA SPORTSKI USPJEH: Najesen nove radionice za roditelje i mlade sportaše o jelovnicima, planiranju i organiziranju prehrane

“U najsportskijem gradu s fantastičnim mladim sportašima koji uživaju u sportu, a možda čak i razmišljaju o sportskoj karijeri, ŠKMER Kuharska Akademija donosi vrijedan know how koji se gradi sa stručnjacima – sve kako bi naši sportaši i njihovi roditelji dobili “pravi” Recept za sportski uspjeh. Prilagođena sportska prehrana i vrijedni recepti koji, osim sastojaka, donose i posebne načine pripreme i termičke obrade namirnica, stvaraju preduvjete da mladi sportaši postižu više, brže i bolje, uz manji napor, bolje zdravlje i bolju formu. Naš THINK TANK na temu prehrane mladih sportaša čine chefovi, nutricionist, sportaši i sportski treneri, redom vrhunski profesionalci u svom području.” – poručila je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Kuharske Akademije i inicijatorica projekta.

U sklopu  radionica za djecu i mlade kroz krovni projekt “Želim jesti zdravo!” u okviru društvenog poduzetništava (UP.02.3.1.03.0137.  Kuhinja znanja) razvijaju se edukacijski programi  Recept za sportski uspjeh.

Radionice Recept za sportski uspjeh se drugu godinu provode uz potporu Grad Splita u profesionalnom kuharskom kabinetu ŠKMER-a, a podržala ih je i tvrtka Split parking. Projekt su pokrenuli Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u suradnji s magistrom nutricionizma Draganom Olujić i kineziologom te kineziterapeutom Antom Jurićem.

Namijenjene su roditeljima i mladim sportašima; bilo da su učenici osnovne ili srednje škole. Osim praktičnih rješenja, nude roditeljima da se organiziraju, kvalitetno i točno informiraju te prilagode uvjetima koji su im na raspolaganju.

” Djeca sportaši zaista trebaju dobru nutritivnu skrb, ali rijetko im se nudi nešto ispravno i profesionalno. Ni na nacionalnoj razini nema baš velike zainteresiranosti za unaprjeđenje u tom segmentu s obzirom na to da Olimpijski centar tu dosta zaostaje za svjetskim trendovima. Za sada se još uvijek ispunjava samo forma, a praksa je prepuštena sportašima ponaosob” – istaknula je Olujić.

Specifična prehrana koja se vezuje na sami trening, njegov intenzitet i ekstenzitet, prema znanstvenim saznanjima, postaje dodatna vrijednost koja čini veliku razliku u fizičkim performansama sportaša. Istovremeno, upozorava Olujić, mora se paziti na vrijeme rasta i razvoj djece sportaša što je primarno kod planiranja i organiziranja njihove prehrane.

“Ako taj segment nije pravilno odnjegovan, sav trud i rad na treningu zapravo postaje manje bitan. Kroz kadetsku dob još se ne vidi razlika, ali značajno je uočljiva od 14 godine pa nadalje kada se nedostaci itekako vide. Tehnologija treninga je brutalno napredovala, a pratiti njen tijek mogu samo oni najspremniji i najzdraviji. Prehrana u tom dijelu ima vrlo važnu ulogu. Veliki je porast zainteresiranosti za prikladna prehrambena ponašanja kako kod formiranih sportaša, a tako i kod djece, posebice one koja treniraju nogomet” – kazala je Olujić.

Posebna vrijednost projekta projekt Recepta za sportski uspjeh, dodala je Olujić, je snalaženje u mnoštvu informacija na ispravan način. Samim time dolazi do ekonomske reorganizacije te ušteda, a posebice nepotrebno potrošenih sredstava.

“Znanost o prehrani sportaša, kao i svaka druga znanost, vrijedno radi na proučavanju i traženju najboljih mogućih rješenja za unaprjeđenje fizioloških sposobnosti sportaša. Naravno da uvijek dolazi do nekih novih i boljih spoznaja, pa tako i spoznaja o kombinaciji, načinu pripreme i vremenu primjene obroka kako prave hrane tako i dodataka prehrani, a o tome ćemo više na radionicama” – poručila je Olujić.

Informacije o radionicama mogu se dobiti na e-mail ŠKMER-a: info@skmer.hr ili pozivom na +385 99 319 89 61.

Scroll to Top