RADIONICA BIFTEKA: Kraljevski komad mesa čijom se pripremom mjeri vještina kuhara

četvrtak 17-21 h, 13.veljače 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Biftek je namirnica koju naručuje gost koji cijeni kvalitetu mesa, pripremu i umješnosti chefa kuhinje. Povijesti te visokokvalitetne mesne kojom se mjeri snaga restorana je vrludava, no poznato je da je u restoranskoj ponudi zaživio u New Yorku 19. stoljeća kroz Beefsteak Banquete na kojima su rukama radnici tamanili goveđi odreske i zalijevali ih obilnim količinama piva. Uskoro su taj običaj preuzeli novopečeni njujorški bogataši i poslovnjaci koji su se počeli okupljati u biftek klubovima kako bi se mastili najboljim mesom američkih krava i to bez konvencionalnog ponašanja za stolom.

U idućim godinama pečenje bifteka postao je majstorski posao, koji pored vještine zahtijeva i osjećaj, posebice jer danas postoji čak devet nijansi pečenja – od potpuno sirovog do tamnog. No, uglavnom se nude tri osnovne varijante: “rare”, “medium rare” i “well done”….što uvijek i neće zadovoljiti zahtjevnog gosta.

Podrobnosti pripreme doznat ćete na radionici za ljubitelje kuhanja koju vodi chef Željko Neven Bremec. Pokazat će, osim klasičnijih metoda, Beef wok style, kako se radi Stroganoff, bit će tu tatar biftek te Beef Wellington za kojeg neki izvori navode da se radi o jelu koje je smišljeno u Britaniji za Arthura Wellesleya, prvog vojvode od Wellingtona (1769-1852) koji je isprašio Napoleona u bitci kod Waterlooa. Francuzi se, pak, trse da u gastronomiji od davnina baštine svoju inačicu ovog specijaliteta znanu kao “goveđa pisanica s koricom od tijesta” (filet de Boeuf en croûte), a postoje i mitovi da se radi o jelu koji potječe iz istoimenog novozelandskog grada.

Cijena je 550 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

Prijaviti se možete: mob. 099 319 89 61, mailom: na info@skmer.hr ili preko formulara na linku

Sponzori

 

Scroll to Top