(PO)MORSKO JE DOBRO: Zdravo može biti i ukusno…radionica za djecu i mlade

 

U nastavku treće faze projekta (Po)morsko je dobro 14. listopada u ŠKMER Akademiji održat će se radionica dalmatinskih jela za djecu i mlade od 12 do 17 godina kako bi se uputila u važnosti i benefite mediteranske prehrane.

Projekt (Po)morsko je dobro podržan je od Splitsko-dalmatinske županije, a obuhvaća radionice, prezentacije kao i škole kulinarstva te recepture koje Šefovi mediteranskih i europskih regija provode diljem županije. Njime se osvještava i njeguje važnost i blagodati mediteranske (dalmatinske) prehrane, utječe se na poboljšanje zdravlja korisnika, stvaraju radne navike i osjećaj važnosti osobnog doprinosa u pripremi kvalitetnog – ukusnog i zdravog obroka. Također, uči se o pravilnom odabiru i kombinaciji namirnica.

„Na radionici pripremat će se dalmatinska jela po tradicionalnim receptima uz dodatak modernog i inovativnog, primjenu suvremenih tehnika te prema nutricionističkim odrednicama stručnjaka s kojima ŠKMER surađuje. Cilj nam je naše mlade polaznike uvesti u svijet zdrave mediteransko-dalmatinske prehrane, upoznati ih sa nutritivno bogatim mediteranskim namirnicama i jelima, probuditi im ljubav i kreativnost u kuhinji. Pokazati im da zdravo može biti ukusno! Sve je manja zastupljenost ribe i morskih proizvoda u prehrani kod djece i mladih, a dnevnom meniju prevladavaju fast food jela zbog ubrzanog načina života. Želimo povećati konzumaciju ribe i ribljih proizvoda, naučiti djecu pravilnim tehnikama pripreme ribe i ribljih proizvoda. Ovim predstavljamo i ribarstvo kao jednu od osnovnih gospodarskih grana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prirodnu i kulturnu baštinu i brigu o zaštiti okoliša te očuvanju čistoće mora kao egzistencijalno ključnog resursa naše županije.“ – kazala je Nives Delić, voditeljica projekata za mlade.

Prva faza projekta (Po)morsko je dobro započeta je 2021. godine edukacijama i radionicama o tradicionalnim načinima soljenja, mariniranja i konzerviranja inćuna i srdela, sušenja ribe, te načinima konzerviranja palamide i morskih plodova u staklenkama kako se radilo po starinskim recepturama, te pripremi jela od ribe i drugih morskih plodova. Druga faza projekta obuhvatila je radionice i edukacije koje su se provodile na međunarodnom festivalu i kuharskom natjecanju Biser mora u travnju 2022. godine i nastavile su se radionicama i tečajevima u ŠKMER Kuharskoj Akademiji. Treća faza projekta pokrenuta je 2023.godine, a ciljana skupina su djeca i mladi u dobi od 6 do 17 godina. Naglasak je na zdravoj dalmatinskoj prehrani koja ima iznimnu ulogu u psihičkom i fizičkom razvoju čovjekova organizma, a pogotovo dječjeg koji intenzivno raste i razvija se.

(PO)MORSKO JE DOBRO: Edukacija o pripremi jadranskih namirnica kroz starinske, kao i inovativne načine po zero waste konceptu

 

Scroll to Top