SLASTIČARNICA SRIJEDOM: Hladni nabujci – lagane i osvježavajuće ljetne kreme

17-21 h srijeda, 4. svibnja 2022., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Soufflé ili nabujak dolazi iz francuske gastronomije, a tradicionalno se radi od slastičarske kreme i meringue od jaja koje nabujaju u pećnici u prozračnu i laganu slasticu. Mogu biti slatki ili slani, a tako i čokoladni, limunski,od sira,… Treba dobro znati kako ispeći nabujak jer puno stvari može poći krivo. Recimo, splasnuti će, ako nije dovoljno pečen, a slično će se dogoditit i prepečete li ga. Postoje i atraktivni načini serviranja, kako održati svježinu i stabilnost, kao i trikovi kako izvući vrhunske arome nabujka. Sve o tome ćete doznati na radionici.

Soufflé je dobio ime od francuske riječi soufflér – napuhati, a prvi zapisi su iz ranih 1700-ih i vežu se za francuskog kuhara Vincent de la Chappellea. Kuhao je europskim uglednicima, pa i za Madame de Pompadour, ljubavnicu Luja XV.

souffle dessert

U 19. stoljeću soufflé je usavršio slavni francuski slastičar Marie-Antoine Carême, a popularnost mu je rasla tijekom idućih desetljeća, a posebice je bio tražen na trpezama bogataša, a u prvoj polovici 20. stoljeću služili su se na večerama za posebne prilike s počasnim gostima newyorških hotela NYC Biltmore, Waldorf-Astoria i Hotel Astor.

SLASTICE NA RADIONICI:

Nabujak od limuna

Nabujak u časicama s čokoladom

Nabujak od naranče

Nabujak od kave

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Tečajevi za ljubitelje slastica

 

 

 

 

Scroll to Top